Yaz tatilinde teknoloji mağduru olmayın!

Yaz tatilinin gözde üçlüsü deniz, kum ve güneş için hazırsınız, peki ya telefonunuz?

Tatildeyken konu komşuya nispet yaparcasına plajdan, havuz başından hikayeler paylaşmadan olmaz. Suya dayanıklı akıllı telefonla deniz ve havuzdan fotoğraf çekmek isteyenler kötü sürprizlere karşı dikkatli olmalı. Son dönemde birçok markanın suya ve toza karşı dayanıklı olarak lanse edilen akıllı telefon modeli satışa sunuldu. Markalar özellikle ‘suya ve toza karşı dayanıklı ’ ifadesini kullanıyor ve su geçirmez demekten kaçınıyorlar. Cihazlar suya ve toza karşı dayanıklılık derecelerine göre sertifika alıyorlar ve markalar bu koşullara uygun kullanılmayan cihazları garanti dışında tutuyorlar.

IP derecesine bakın

Elektronik cihazların sıvılara, toza ve kuma karşı dayanıklılığını göstermek için kullanılan IP kelimesinin açılımı Ingress Protection (Sızma Koruması) ya da International Protection (Uluslararası Koruma) olarak kullanılıyor.

IP’den sonra 2 rakam bulunur. İlk rakam 0-6 arasında olabilir ve toza karşı dayanıklılığı gösterir. 6 seviyesindeki cihazlar toza karşı tamamen koruma sağlar. En küçük toz, kum taneciklerine karşı da koruma mevcuttur. 5 seviyesinde ise toza büyük oranda dayanıklıdır. Ancak yüzde 100 bir koruma söz konusu değildir.

Haberin Devamı

Şimdi gelelim IP’den sonraki ikinci rakama. 0-9 arasında değere sahip olan bu kod cihazın sıvı girişine karşı dayanıklılığını gösterir. Örneğin; IPx7 koruma derecesine sahip bir telefon 30 dakikaya kadar 1 metre su altında kalmaya dayanıklıdır. IPx8 koruma derecesine sahip cihazlar 3 metreye kadar koruma sunuyor.

Suya dayanıklı modeller

Apple’ın en yenileri iPhone X, iPhone 8 ve 8 Plus modelleri IP67 sertifikasına sahip. Samsung’un en iddialı modelleri Galaxy S9 ve S9+ IP68 , Huawei P20 Pro ise IP67 koruması sunuyor. Orta seviyede de suya dayanıklı modeller var.

Saatler de korumalı

Apple’ın akıllı saati Watch Series 3 ise suya dayanıklılık konusunda biraz daha iddialı. Cihaz tüplü dalış, su kayağı gibi aktiviteler dışında havuz ve denizde kullanıma uygun. Gerçi efsane Casio saatler 90’lı yıllarda 50 metreye kadar suya dayanıklılık sunuyordu.

Haberin Devamı

Garanti dışı kalmayın

Suya ve toza dayanıklılık laboratuvar koşullarında elde edilen değerler sonucu belirleniyor. Bu değerler günlük hayatta kalıcı değildir ve direnç zamanla azalır. Telefon üreticileri sıvı temasına bağlı hasarları garanti kapsamı dışında tutmaktadır. O yüzden siz siz olun telefonunuz IP68 dahi olsa su altı fotoğraf çekmek için havuz ve denizde kullanmayın. Suya dayanıklılık size sulu kazalara karşı koruma sunan bir özellik.

Sıcakta dikkatli olun

Telefon ve birçok elektronik cihazda lityum iyon piller kullanılıyor. Aşırı ısındığında patlama riski taşıyan lityum iyon pile sahip cihazlarınızı mutlaka güneşten koruyun. Taşınabilir pilli şarj cihazı (powerbank) gibi yüksek kapasiteli pilleri de sıcaktan uzak tutun.

Suya dayanıklı bile olsa telefonunuzu ıslakken sakın şarj etmeyin. Islanan cihazlarınızı kuruladıktan sonra kullanın.

Su altında fotoğraf çekin

IP68 sertifikası bile olsa akıllı telefonunuzu su altında kullanmamalısınız. Peki su altında akıllı telefonla fotoğraf çekmenin yolunu soranlara uygun fiyatlara bulabileceğiniz su geçirmez akıllı telefon kılıflarını önerebilirim.

Haberin Devamı

Kolunuza, bileğinize ya da boynunuza takabileceğiniz modeller dışında birebir telefon modeliyle uyumlu kılıflar da mevcut. Kılıflarda yer alan şeffaf pencere sayesinde su altı kaydı yapabilir, telefon ekranını kullanabilirsiniz. Marka ve modele özel üretilen kılıflar yüzme, sörf, yelken yapanlar için ideal. Telefon dışında GoPro, kamera gibi cihazlarınıza da su geçirmez kılıf alabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR