Artısı ve eksisiyle akıllı saatler

Akıllı saatler klasik modelleri tahtından indirdi. Şimdi, antrenörümüz gibi çalışan saatler kolumuzda.

Artısı ve eksisiyle akıllı saatler

Yıllarca kullanabileceğiniz klasik çizgilere sahip şık bir kol saati mi yoksa teknolojinin son harikası akıllı bir kol saati mi? Hangisini tercih etmelisiniz?

Giyilebilir teknoloji olarak adlandırılan cihazlar arasında en çok kabul göreni akıllı saatler oldu. Sportif görünümlü akıllı saatler dışında klasik çizgilere sahip modeller de satışta.

Klasik kol saatlerinin tahtına göz diken akıllı saatlerin artı ve eksilerine birlikte göz atalım.

Tüm hareketleriniz kayıt altında

Akıllı saatlerde sensörler var. Olmazsa olmazlardan birisi ivmeölçer (accelerometer). Bu sensör jiroskop sensörüyle birlikte tüm hareketlerinizi algılıyor. Attığınız adım sayısı, koşu mesafeniz gibi aktiviteleriniz kaydediliyor. Gelişmiş sensörlere sahip modeller yürüyüş ve koşu dışında, bisiklet, koşu bandı ve egzersiz aleti üzerindeki hareketlerinizi de algılıyor. Hızınızı da ölçebilen ivmeölçerin topladığı veriler katettiğiniz mesafe ve yaktığınız tahmini kaloriyi hesaplıyor. Boy, kilo ve yaş bilgilerinizi girerek günlük mesafe ve kalori hedefinizi akıllı saatinizden takip edebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Hareket zamanı

Akıllı saatlere özel geliştirilmiş birçok fitness uygulaması mevcut. Bu uygulamalar size koçluk edebilecek kadar yetenekli. Uzun süre hareketsiz kaldığınızda ya da günlük egzersiz hedeflerinizin gerisine düştüğünüzde sizi harekete geçirecek motivasyon mesajı bileğinizde.

Nabzınızı ölçün

Nabız sensörü artık birçok akıllı saat modelinde standart hale geldi. Saatin arka yüzeyinde yer alan nabız ölçer sensör sayesinde nabzınız kontrol altında.

Siz ölçüm yapmasanız bile saatler arka planda hareketlerinizi algılayıp ölçüm yapıyor ve bu değerleri saklıyor.

Uyku takibi

Uyku takip özelliğine sahip saatleri gece kolunuzdan çıkarmadan yatarsanız, uykunuzu kayıt altına alabilirsiniz. Kaç saat uyuduğunuzu, uykunuzun ne kadarında derin ne kadarında hafif uykuda olduğunuzu görebilirsiniz. Hatta sabah alarmınızı derin uykuda sizin uyandırmayacak şekilde bir zaman aralığında ayarlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bildirimler bileğinizde

Her gün telefonlara onlarca mesaj, e-posta ve uygulama bildirimi geliyor. Önemli olduğunu düşündüğünüz uygulamalara ait bildirimleri saatinizin ekranından takip edebilirsiniz. Hatta telefon çağrılarını akıllı saatinizin ekranında görüp, bazı modellerde yanıt da verebiliyorsunuz.

Mobil ödeme

Akıllı saatlerin fark yaratacak önemli özelliği mobil ödeme ile cüzdan taşıma derdi de sona erecek gibi. Apple Pay, Samsung Pay gibi mobil ödeme servisleri bizde henüz aktif değil ama yakında hizmet sunmaları bekleniyor.

Eksileri

Akıllı saatlerin en önemli eksisi neredeyse her gün şarj etmek zorunda olmanız. 2 haftaya kadar pil süresi sunan modeller de mevcut ancak az enerji tüketecek şekilde tasarlanan bu modellerde yukarıda bahsettiğim özelliklerin birçoğu yer almıyor.

Akıllı saatler birçok özelliğe sahip olsa da henüz bir akıllı telefonun yerini alabilecek kadar yetenekli değil. Sabah evden çıkarken telefonunuzu unutsanız mutlaka geri döner alırsınız ama akıllı saatinizi unuttuğunuzda geri dönme ihtimaliniz çok düşük.

Haberin Devamı

Akıllı saatleri klasik kol saatlerinde olduğu gibi yıllarca kullanma şansınız yok. Satın alacağınız akıllı saati en iyimser tahminle 2-3 sene kullanabileceksiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR