Gazete Vatan Logo

Harvey yıktı geçti

Son 12 yıldır ABD anakarasını vuran en güçlü kasırgası saatteki hızı 215 kilometreyi bulan rüzgarlarla Teksas eyaletini afet bölgesine çevirdi

Harvey yıktı geçti

ABD’nin haftalardır yaptığı hazırlık sadece yıkımın boyutunu azaltabildi. ‘Kategori 4’ yani en güçlü kasırga seviyesinin bir seviye altında Teksas eyaletini 200 kilometreyi aşan hızda rüzgarlarla vuran Harvey kasırgası nedeniyle 155 bin kişi elektriksiz kaldı. Başkan Donald Trump, kasırgadan en çok etkilenen yerlere federal yardım gönderilmesine imkan veren bir başkanlık emri imzaladı. Teksas Valisi Greg Abbot da birden çok yerde rekor düzeyde sel görüleceği uyarısında bulundu.

Hava ulaşımı durdu

Kasırga Corpus Christi kentinde ağaçları devirirken, binlerce kent sakini evlerini tahta panellerle kapatıp, bölgeden kaçtı. Yakındaki Rockport kasabasının Belediye Başkanı Patrick Rios, 10 bin nüfuslu kasabada geride kalanların derhal tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Kasırgadan kaçanların araçları yollarda uzun kuyruklar oluşturdu. Vali Abbot, eyaletin “çok büyük bir felaketle” yüz yüze bulunduğunu ve binden fazla Ulusal Muhafızın felaketle mücadele çabalarına yardım edeceğini belirtti.

Kasırga isimlerini kim veriyor?

Haberin Devamı

1953 yılından bu yana Ulusal Kasırga Merkezi, oluşturduğu altı isim listesiyle, Atlas Okyanusu’nda oluşan kasırgalara isim veriyor. Günümüzde isim verme süreci sıkı kurallara bağlı ve bu süreç Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yürütülüyor. Toplam altı isim listesi var ve her altı yılda bir aynı listeler kullanılıyor. Örneğin bu yıl 2017’de kullanılan isimler, 2023’te oluşacak kasırgalar için de kullanılacak. Ancak eğer bir kasırga felakete yol açmışsa, duyarlılık adına o kasırganın ismi bir daha kullanılmıyor ve listeden çıkarılıyor.