Gazete Vatan Logo

Harvard’a göre günde 1.5 litreden fazla su hasta eder

Harvard Üniversitesi’nde “Günde en az iki litre su içilmeli” kuralının doğru olmadığını kanıtlamak için bir araştırma yapıldı ve günde 1,5 litre suyun yeterli, fazlasının zararlı bile olabileceğini açıklandı

Harvard’a göre günde 1.5 litreden fazla su hasta eder

Harvard Üniversitesi araştırmacıları çok fazla su içmenin insanı hasta edebileceğini iddia ettiler. Üniversitede, “Günde en az iki litre su içilmeli” kuralının doğru olmadığını kanıtlamak için bir araştırma yapıldı. Üniversitenin Tıp Fakültesi araştırmacıları, günde 1,5 litre suyun da yeterli olduğunu, fazlasının zararlı bile olabileceğini vurguladılar. “Harvard Health Letter” dergisinde yayınlanan bilimsel yazıda, günlük bir buçuk litrelik sıvı gereksinimi için su yerine başka bir sıvının da alınabileceği yer aldı. Sebze, meyve veya çorbanın da vücudun sıvı ihtiyacını giderdiğine dikkate çekildi. Raporda, gerekli sıvının bir defada değil, küçük miktarlarda tüm gün boyunca alınması gerektiği belirtildi.

Az sıvı da tehlikeli

Az sıvı tüketimin de tehlikeli olabileceğine dikkati çeken araştırmacılar, bu noktada vücudun verdiği sinyallere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Sıvı eksikliği sinyalleri olarak baş dönmesi, kalp atışlarının artması ve güçsüzlük gösterildi. Araştırmacıların raporunda, “sonuç olarak, kim susamışsa bir şeyler içmelidir, ama kimse kendini belli bir litre içme zorunluluğunda hissetmemelidir, zorlama durumunda böbrekler zarar görebilir ve vücuttaki dengeler bozulabilir” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı