Gazete Vatan Logo

Harry Potter'ın fantastik oyunu 'quidditch' şimdi üniversitelerde

Quidditch, J.K Rowling tarafından ortaya çıkarılan ve yedi Harry Potter serisi boyunca detaylandırılan bir spor. Bugün dünyada 700'den fazla takımla oynanıyor.

Harry Potter'ın fantastik oyunu 'quidditch' şimdi üniversitelerde

Bir elde tutulan süpürge, oradan oraya koşturup topu çembere sokmaya çalışan oyuncular... J.K Rowling'in kaleme aldığı, milyonlarca hayranı bulunan yedi kitaplık Harry Potter serisinde okuğumuz bir sporu, 'Quidditch'i oynuyorlar. Türkiye'de yeni yeni duyulmaya başlayan bir spor olduğu için biz de 'Boğaziçi Üniversitesi Quidditch Topluluğu - BOUN Centaurs'un antrenmanına misafir olduk...

"Etraftakiler antrenman veya maçta bizi gördüklerinde telefonu çıkarıp çekmeye başlıyorlar..." Boun Centaurs'un kaptanı Armağan Öztürk insanların Quidditch sporuna yönelik yaklaşımını bu sözlerle anlatıyor. 2013 yılında temelleri atılan, şimdiye kadar 17 oyuncu toplayabilen takım İTÜ ve ODTÜ'ye göre henüz yeni sayılır. Zaten ilk maçlarını da bu sene yapabilmişler. Ülkedeki takımların bağlı olduğu Quidditch Derneği 2013 yılında kuruldu. Türkiye'de ilki bu sene düzenlenen Quidditch Kupası'na ise yalnızca beş takım katıldı. Görüldüğü üzere bu sporun ülkemizde yeni yeni yaygınlaştığını söylemek mümkün.

Merak Harry Potter'dan

Haberin Devamı

Diğer sporlar bir yana futbolun bu kadar dominant olduğu bir ülkede takım üyelerinin "Quidditch merakı nereden geliyor?" sorusuna verecekleri cevabı tahmin etmek zor değildi: Tabii ki Harry Potter... Gerek kitap gerek film serilerine yönelik hayranlık bu insanları bir araya getiren en önemli etken. Rowling'in yarattığı dünyanın parçası olabilmek tarifsiz bir hissiyat onlar için.

Geleneksel sporlardan en büyük farkı cinsiyet eşitliği

Quidditch’de 7 kişilik takım kurulurken sadece kadın ya da erkekten oluşmuyor. Her iki cinsiyetten de mutlaka oyuncu bulunması gerek. (4 Erkek-2 Kadın veya tersi) Böylece, cinsiyet ayrımcılığının önüne geçiliyor. Takım oyuncularının Quidditch'ı benimsemesinin temel nedenlerinden biri bu. Bir ütopya gibi görünse de diğer sporlarda da bu kuralın uygulanmasını hayal ediyorlar.