Gazete Vatan Logo

Harçlığa zam yok

Erdoğan bayram namazını Süleymaniye'de kıldı, el öpen çocuklara bu yıl da 10 TL verdi

3 yıl süren restorasyon çalışmasının ardından 454 yıllık Süleymaniye Camii’nin kapıları yeniden açıldı. Başbakan Erdoğan’ın bayram namazını kıldığı Süleymaniye Camii’nde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de ilk vaazını verdi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, sabah ve bayram namazını, üç yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlanarak dün ibadete açılan Süleymaniye Camii’nde kıldı. Bayram namazı için sabah erken saatte Üsküdar’daki konutundan çıkarak Süleymaniye Camii’ne gelen Başbakan Erdoğan’a, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir eşlik etti. Başbakan Erdoğan’la bayramlaşmak isteyen vatandaşlar cami içinde izdihama neden oldu. Yaklaşık 1.5 saat süren bayramlaşmanın ardından Başbakan Erdoğan, camideki vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Başbakan, dışarıda bekleyen vatandaşlara da kısa bir konuşma yaptı. Süleymaniye Camii hakkında bilgi de veren Başbakan, şöyle konuştu:

Barışa vesile olsun

- Bayramınız mübarek olsun, milletimiz için birliğimizin, kardeşliğimizin ziyadeleşmesine, alemi İslamın intibahına, (uyanma) ittihadına, (birleşme) insanlığın barışına vesile olsun. Bu muhteşem eser, 1550-1557 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından gururumuz her şeyimiz Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Görüldüğü gibi bu muhteşem eser, 7 yıl gibi bir zaman içerisinde inşa edilmiş. Bütün külliye aslında U şeklindedir ve cami bu U şeklindeki külliyenini ortasında kalmaktadır. Böyle bir özelliği var. Evliya Çelebi, Süleymaniye Külliyesi’nin bin kubbe ile örtüldüğünü ve burada 3 bin kişinin hizmet verdiğini yazar, söyler. Süleymaniye sadece Osmanlı mimarisinin değil, aynı zamanda dünya mimarisini en seçkin örneklerinden bir tanesidir. Süleymaniye Camii, mimari kompozisyonunun hareketliliği sebebiyle İstanbul’un genelinde bakıldığı zaman görülen bir eser.

- Süleymaniye Camii 1847 ve 1959 yıllarında da restore edildi. Biz ise 2007’de restorasyon çalışması değil koruma esaslı olarak bir çalışma yaptırdık ve bu çalışmanın cami kısmını bugün tamamlamış bulunuyoruz. Burada çok çok dikkat ettiğimiz konular, caminin içinde minarelerinde ve avlularında iskeleler kurmak suretiyle hassasiyetle, A’dan Z’ye, birkaç eksiğini daha sonra gidermek üzere, tamamladık. Bu betonarme kısımlar, kumlama yöntemiyle sökülmüş, cephe temizliği yine kumlama metoduyla yapılmış. Yüzey koruyucu uygulanarak sağlamlaştırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Sökülen bütün taş, granit ve mermer, aslına uygun olarak yenilenmiş veya onarılmıştır. Tabii caminin kubbelerinde ve minaresinde eğiklikler vardı. Bunlar da bu çalışma esnasında giderilmiştir. Bütün kurşunlarına varıncaya kadar A’dan Z’ye hepsi değiştirilmiştir. Çini kısımlar, mermer mihrap ve minber, mahvi korkuluklar, müzeyyen (süslenmiş, donatılmış) pencereler, restorasyon sırasında zarar görmemesi için koruma altına alınmıştır. İnşallah, Ramazan’a kadar da onu bitirmeyi hedefliyoruz. O da bittiği zaman artık Süleymaniye bütün külliyesiyle bütün çevresiyle inşallah ilk yapıldığı güne şimdiden dönüşünü yaparak selamını verecektir ve ‘Başladığımız gün gibiyiz’ diyecektir.

- Camimizin yapımında başta Kanuni Süleyman olmak üzere kendilerini rahmetle anıyoruz. Mimar Sinan’ı rahmetle anıyoruz. Bütün emeği geçenleri, ustasından kalfasına, işçisine hepsini rahmetle anıyoruz. Bugünlere gelmesinde katkısı olanlardan ebediyete intikal etmiş olanları rahmet anıyoruz ve diyoruz ki inşallah geleceğe bu eserleri bizler ve bizden sonra gelenler de aynı şekilde intikal ettirmenin gayreti içinde olacaklardır. Bunlar ülkemizin mührüdür, bu mühürleri kaybetmeyeceğiz. Bu mühürleri geleceğe taşıyacağız inşallah.

Süleymaniye’de kahvaltı

Erdoğan, 3 yıl süren restorasyonun ardından ibadete açılan Süleymaniye Camii’nde bayram namazını kıldı. Bayram namazı sonrasında Fatih Belediyesi’nce cami avlusunda kurulan masalarda vatandaşlara kahvaltı ikram edildi.

Kızları da eşlik etti

Süleymaniye Camii’nde namazını kılan Erdoğan daha sonra Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan türbelerini ziyaret etti ve dua okudu. Başbakan’a kızları Esra Erdoğan Albayrak ile Sümeyye Erdoğan da eşlik etti.

Çocuklara 10 TL harçlık

Erdoğan, camide elini öpen çocuklara da 10’ar lira bayram harçlığı verdi.

Yahya Kemal’in güzel şiiri gibi...

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, restorasyonu tamamlanan Süleymaniye Camisi’ni yeniden hayata kazandırmış olmanın onurunu, şerefini yaşadıklarını söyledi. Herkesin bayramını kutlayan Arınç, sağlık ve afiyetle daha nice bayramlar geçirmelerini temenni etti. Edirnekapı’da Mihrimah Sultan Camisi’nin açılışını dün yaptıklarına işaret eden Arınç, “Bugün de büyük emekler verdiğimiz, titizlikle aslına uygun olarak restore ettiğimiz, dünyanın çok yakından tanıdığı ve takdir ettiği Süleymaniye Cami’mizin restorasyonunu tamamladık ve Yahya Kemal’in güzel şiirinde olduğu gibi Süleymaniye’de bir bayram sabahında, bir bayram namazında buluştuk” dedi.

İşte o şiir

Artarak gönlümün

aydınlığı her saniyede/

Bir mehabetli sabah oldu Süleymaniye’de/

Kendi gök kubbemiz

altında bu bayram saati/

Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi/

Yer yer aksettiriyor

mavileşen manzaradan/

Kalkıyor tozlu zaman perdesi her an arandan...

Haberin Devamı