Gazete Vatan Logo

Harcamayı azaltacak taksit ayarı geliyor

BDDK; enflasyon, cari açık, ithalat ve hane halkı borçluluğunun azaltılmasına destek vermek amacıyla hazırladığı yönetmeliği görüşe açtı. Amaç vatandaşın harcamasını kısmak... Kuyum harcamalarında taksit yapılamayacak. Elektronik eşyada daha önce 6 taksit imkanı varken, en fazla 3 taksit yapılabilecek. Tüketici kredisi vadesi de 48 aydan 36 aya inecek

Harcamayı azaltacak taksit ayarı geliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren taslaklar hazırlandı.

Bilinçli tüketime teşvik

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Hane halkının bilinçli tüketiminin ve basiretli borçlanmasının teşvik edilmesi amacıyla, kredi kartlarında uygulanan taksit sayılarına ve ihtiyaç kredilerindeki vade sınırlarına ilişkin olarak ‘Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’, ‘Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’ ve ‘Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılmasını teminen makro ihtiyati düzenlemeleri içeren taslaklar hazırlandı. Söz konusu değişiklik taslakları bugün itibarıyla ilgili tarafların görüş ve değerlendirmelerine açıldı.”

Bu arada, ‘Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik kapsamında, mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 aydan 12 aya çıkarıldı. Kuyum harcamalarında da daha önce 4 ay olarak belirlenen taksitlendirme süresi sıfıra düşürüldü.

Haberin Devamı

Elektroniğe 3, otele, uçağa en çok 6 taksit
Görüşe sunulan yönetmelikte yeni taksit oranları şöyle belirlendi: “Borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemez. Bu süre elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda 6 ay, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanır. Kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.” Ayrıca, kurumsal kredi kartlarıyla, belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere gerçekleştirilecek alımların nakit çekimlerinde taksitlendirme 9 ayı geçemeyecek.
Otomobil kredisine kolaylık getirildi
Pek çok ürüne ulaşma imkanı taksit sınırlaması ile zorlaşırken, bunun tek istisnası otomobil oldu. Gerek otomobil satışlarındaki düşüş, gerekse 100 bin liranın altında fiyatı olan model sayısının azalması nedeniyle kredi limitleri artırılıyor. Değişiklik ile kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 100 bin liradan 120 bin liraya çıkarıldı. Böylece ilgili madde, yönetmeliklerin taslaklarında şu şekilde yer aldı: “Taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 120 bin lira ve altında olanlar için yüzde 70’i aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri 120 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 120 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 120 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır.”
‘Enflasyonla mücadeleye katkı’
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, görüşe açılan yönetmelik taslaklarına ilişkin, “Taslaklarla enflasyonun düşürülmesi ile cari açık, ithalat ve hane halkı borçluluğunun azaltılmasına destek verilmesi amaçlanıyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı