Gazete Vatan Logo

Hanuka’ya Türkiye’de ilk resmi kutlama

Hanuka Bayramı, Türkiye tarihinde ilk kez kamusal alanda kutlandı. Ortaköy Meydanı’nda önceki gün saat 18.00’de başlayan kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlik Beşiktaş Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşti. Törene Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve İstanbul Müftülüğü temsilcileri de katıldı. ABD, İspanya ve İsrail başkonsolosları da törende yer aldı.

Hanuka’ya Türkiye’de ilk resmi kutlama

Ortaköy Meydanı’nda büyük bir törenle kutlanan Hanuka Bayramı, Başkan Hazinedar ve davetliler birlikte mum yaktı. Başkan Hazinedar, “Müjdeye mazhar olan bir şehri bugünlere taşıyan fetihten itibaren nerdeyse ortak kültürümüzün bir parçasıdır Yahudi dostlarımız. Bu topraklarda ne kadar bu ortak yaşam kültürünü, birlikte bu ülkeyi büyütme hayalimizi ne kadar bir arada olmayı sağlayarak tüm değerleri burada yaşatarak ne kadar başarırsak o kadar çok değerli olacak. Dünya değişmiyor dostlarım, sadece asırlardır var olan bir mirası yeniden canlandırıyoruz. Birlikte yaşayabilme dileği ile Hanuka mumlarımızın ışığının tüm dünyaya yayılmasını temenni ediyorum. Hanuka Bayramı’nız kutlu olsun” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu bir mesaj yayınlayarak Türk Musevi Cemaati’nin Hanuka Bayramı’nı kutlamıştı.

Hanuka; Yahudi Noel’i

Yahudilerin “yeniden adama” bayramı Hanuka, ayrıca ışıklar bayramı olarak da bilinir ve Yahudi takviminin Kislev ayının 25’inci gününde başlayıp sekiz gün sürer. Büyük dini simgesi açısından değil, Noel bayramına yakınlığı yüzünden Batıda en çok bilinen Yahudi bayramıdır. Yahudi olmayan birçok kişi bu bayramı Yahudi Noel’i olarak düşünür.

Haberin Devamı