Gazete Vatan Logo

Hani ticari faaliyetin yoktu!

RTÜK Başkanı Akman’ın kardeşiyle ortak olduğu şirket, Ankara’nın en ünlü alışveriş merkezi Armada

ALMANYA’daki Deniz Feneri e.V. davasında ’Kendisi kurye olabilir’ denen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman’ın, "3,5 yıldır, yurtiçinde ve yurtdışında da hiçbir ticari faaliyetim yoktur" demesine rağmen, Ankara’nın en ünlü alışveriş merkezi Armada’nın ortakları arasında yer aldığı anlaşıldı. Hürriyet’in bu konuda ulaştığı belgelerden sonra, Akman’ın kardeşi ve şirket ortağı Turgut Akman, "Evet, ben ve Zahid Armada’nın ortakları arasındayız" dedi.

Bir ortak da Karaman

Hürriyet’in haberine göre, Armada alışveriş merkezi ile ilgili hisse devirleriyle ilgili tapu kayıtlarında, Turgut Akman’ın, RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın dışında, ilginç iki isim daha bulunuyor. Hayat Yapı Ticaret ve Yatırım Limited Şirketi’nin Akman kardeşler dışındaki diğer ortakları arasında, yine Deniz Feneri davasında adı geçen, Alman hakimin "Türkiye’deki baş sorumlulardan biri" olarak gösterdiği Kanal 7 Televizyonu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile Hamide Ceylan da bulunuyor. Hamide Ceylan’ın, eski RP Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan’ın eşi olduğu öğrenildi.

Hisarcıklıoğlu da ortak

Armada Alışveriş merkezi ile ilgili noter ve tapu kayıtlarına göre Hayat Yapı Ticaret Şirketi de, hisse payı yüksek ortaklar arasında yer alıyor. Belgelere göre Armada’nın ortaklarından olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Salih Bezci, Ali İhsan Başyazıcıoğlu, Mehmet Sacit Güran ve Celal Poyraz’ın hisseleri üzerindeki satış vaadi şerhleri satış suretiyle RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın ortağı olduğu Hayat Yapı Ticaret ve Yatırım Limited Şirketine 7 Temmuz 2003 tarihinde devredildi.

"Evet, Armada’ya ortağız"

Hayat Yapı Ticaret ve Yatırım Limited Şirketi yöneticisi olan RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın ağabeyi Turgut Akman, Hürriyet’in ısrarlı soruları üzerine, Armada’daki hisse oranları için şöyle dedi: "Ortaklık oranı yüzde 3 civarında. Yani çok ahım-şahım bir şey sayılmaz. Şirketimiz, kira gelirleri olan bir şirket. Bu şirketin genel müdürlüğünü de ben yapıyorum. Tek yetkili benim. İkinci bir kişi dahi imza atamaz." Turgut Akman, Hürriyet’in diğer sorularını şöyle cevaplandırdı:

Bunlar atmasyon, spekülasyon

Kanal 7’nin sahibi Zekeriya Karaman’ın da şirketinizin ortağı olduğu gözüküyor.

- Bunlar doğru değil. Atmasyon, yalan ve spekülasyon.

Zahid Akman’la ilgili kuryelik iddialarına ne diyorsunuz?

- Ayak izleri var. Çünkü, Kanal 7’den çıkmış bir Deniz Feneri var. Zahid de, Kanal 7’nin Ankara Temsilciliğini yapmış, RTÜK Başkanı olmuş, RTÜK Başkanı olduğu için de kenarından, köşesinden bir yere bağlamaya çalışıyorlar. Deniz Feneri ile bağı yok. Kaç yıldır Almanya’ya gitmemiş ama kurye diyorlar. Aslı, astarı yok.

Zahid Bey, istifayı düşünüyor mu?

- Suçlu adam istifa eder.

Yani istifa olmaz mı?

- Kendisini suçlu hissederse istifa eder. Bunları da ilk kez gazeteci olarak sizinle konuşuyorum.

Armada’nın değeri 350 milyon dolar

ANKARA’nın en değerli gayrimenkulleri arasında ilk sıralarda yer alan Armada Alışveriş Merkezi’ne (AVM) bugünün rayiciyle 300 taban, 350 milyon dolar da tavan fiyat biçiliyor. Başkentli emlakçıların verdiği bilgiye göre bu rakamı, AVM’nin 19 bin metrekarelik (19 dönüm) arazisi ve binasının toplam değeri oluşturuyor. Armada AVM’nin bulunduğu arsanın metrekare fiyatı ise bugünün rakamlarıyla 2-3 bin dolar civarında. Yapımına 1999 yılında başlanan Armada AVM, 28 Eylül 2002 tarihinde hizmete açıldı. Kapalı alanı 125 bin metrekare olan Armada, 21 katlı bir ofis kulesi ve çarşı bloku olmak üzere iki temel bölümden meydana geliyor. Armada’da toplam 156 mağaza faaliyet gösteriyor. (Saygı Öztürk / Hürriyet)

Haberin Devamı