Gazete Vatan Logo

Hangisi daha iyi?

İngiliz uzmanlar hastalık haline gelen aşırı şişmanlık ve zayıflığın vücuttaki farklı organlara etkilerini değerlendirdi

İNGİLİZ The Sun gazetesi, modern toplumda her ikisi de hastalık haline gelen aşırı zayıflık ve aşırı şişmanlığı araştırdı. Gazete, King’s College üniversitesi uzmanlarına danışarak her iki durumun farklı organlar üzerindeki etkisini tek tek inceledi.

Aşırı kilolularda

Ruh sağlığı: Depresyon riski beş kat yüksektir. Beyin: Beyne kan gidişi zorlaşabilir ve felç tehlikesi artar. Gözler: Şeker hastalığı tetiklenir ve bu da körlüğe kadar giden sonuçlar doğurabilir. Göğüs: Meme kanseri riski iki kat artar. Karaciğer: Karaciğer yağlanır, siroz ve karaciğer kanseri riski 4.4 kat yükselir. Akciğer: Astım tehlikesi yüzde 85 artar. Rahim: Düşük yapma riski artar ve rahim kanseri riski yükselir. Böbrek: Böbrek taşı rahatsızlığına iki kat fazla rastlanır. Kalp: Kan basıncı ve kolesterol yükselir. Beliniz ne kadar kalınsa kalp hastalığı riski o kadar artar.

Aşırı zayıflarda

Ruh sağlığı: Bir depresyon belirtisi olarak kendini çok şişman görüp yememe hastalığı olan anoreksi görülür. Saç: Saç dökülmesi başları. Cilt: Cilt kurur ve lekeler ortaya çıkar, özellikle göz çevresinde kırışma yaygındır. Kemik: Kemikler kırılgandır ve kemik erimesi tehlikesi daha fazladır. Diş: Diş çürümesi yaygındır. Çünkü vücut yeterli kalsiyumu alamaz. Kalp: Kalpte stres yüksektir, bu da kalp ritmini düzensizleştirir. Kalp krizi riski artar. Doğurganlık: Düzensiz adet görme ve östrojen hormonunun azalması doğurganlığı olumsuz etkiler.

Haberin Devamı