Gazete Vatan Logo

Hangi vitaminden ne kadar almak gerekiyor!

Harvard Tıp Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Derneği'nin hazırladığı dosyaya göre; vücudu sayısız hastalığa karşı koruyan vitaminler, bakın hangi besinlerde yer alıyor.

Peki, ne dozda alınması gerektiğini biliyor musunuz? D vitamini Neye yarar: Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmasına karşı korur. Yüksek dozda alındığında kolon, meme ve yumurtalık kanserini önlemeye yardımcı olur. Dozu: 31-50 yaş arasındaki kişilerde günde 200 IU; 51-70 yaş arasındaki kişilerde 400 IU.

Kaynak besinler: Süt ve tahıl, balık ve margarin.

B12 vitamini neye yarar: Sinir hücrelerini korur. Hafızayı güçlendirir. Dozu: 31 yaş ve üzeri kişilerde günde 2,4 mg.

Kaynak besinler: Et ve süt gibi hayvansal ürünler, güçlendirilmiş tahıllar.

C vitamini Neye yarar: Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.

Dozu: 31 yaş ve üzeri kişilerde 75-90 mg .

Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, çilek.

Folik asit neye yarar: Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı koruyucudur.

Dozu: 31 yaş ve üzeri kişilerde günde 400 mcg; hamilelerde 600 mcg. Kaynak besinler: Ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler, baklagiller, ıspanak, brokoli ve portakal suyu.

A vitamini Bulgu ve endişeler: Görme yeteneğini korur, katarakt riskini azaltır. Ancak fazlası kemiklere zarar verebilir.

Dozu: 31 yaş ve üzeri erkeklerde 3000 IU (uluslararası birim); kadınlarda 2333 IU.

Kaynak besinler: Havuç, tatlı patates ve mango.

E vitamini Neye yarar: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir. Prostat kanserine ve Alzheimer'a karşı korur. Dozu: 31 yaş ve üzeri kişilerde doğal kaynaklardan 22 IU veya 33 IU sentetik E vitamini. Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar.

K vitamini neye yarar: Kan pıhtılaşması için gereklidir, kemikleri korur. Dozu: 31 yaş ve üzeri kişilerde günde 90-120 mcg (mikro gram). Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve karaciğer.

Kalsiyum bulgu ve endişeler: Kemikler için çok önemlidir. Ancak bazı araştırmalar, çok yüksek dozda alınan kalsiyumla prostat kanseri arasında bağlantı olduğunu gösterdi. Dozu: 31-50 yaş arasındaki kişilerde günde 1000 mg; 51 yaş ve üzeri kişilerde günde 1200 mg.

Kaynak besinler: Süt, peynir, yoğurt, brokoli, lahana ve portakal suyu.

Magnezyum Neye yarar: Kalbi korur ve kan basıncını düşürür. Dozu: 31 yaş ve üzeri erkeklerde 420 mg, kadınlarda 320 mg. Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller.

Potasyum neye yarar: Hipertansiyon riskini azaltır, kemiklerin mineral yoğunluğunu artırır. Dozu: 31 yaş ve üzeri kişilerde günde 4700 mg.

Kaynak besinler: Kırmızı ve beyaz et, balık, süt, bamya, muz, domates, dolmalık biber ve portakal.

Demir neye yarar: Kandaki oksijen akışını sağlar. Vejetaryenlerin ekstra demire ihtiyacı olabilir. Dozu: 31-50 yaş arası erkeklerde günde 8 mg, kadınlarda 18 mg. Kaynak besinler: Et, tahıllar, yumurta, kabak çekirdeği, kepek ve ıspanak.

Selenyum neye yarar: Bazı kanser türlerinden korur. Özellikle prostat kanseri riski taşıyan erkeklere faydalıdır. Dozu: 31 yaş ve üzeri kişilerde günde 55 mcg .

Kaynak besinler: Deniz ürünleri ve karaciğer.

B6 vitamini neye yarar: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalın seviyesini düşürür. Dozu: 31-50 yaş arası kişilerde günde 1,3 mg; 51 yaş ve üzeri kişilerde günde 1,5-1,7 mg.

Kaynak besinler: Baklagiller, et, balık, turunçgiller, muz, karpuz.

Haberin Devamı