Gazete Vatan Logo

Hangi tiyatroya gitsek?

27 Mart “Dünya Tiyatro Günü” için geri sayım başladı

Devlet ve Şehir Tiyatroları, o gün kapılarını tiyatro severlere ücretsiz açıyor. Peki tercihimizi hangi oyunlardan yapalım? Usta tiyatrocular sizler için seçti.

- Kadriye Kenter

Çok özel bir oyun olduğunu düşündüğüm bir oyunu tavsiye etmek isterim; “Şişman Domuz.” Oyunda ikili ilişkilerle ilgili toplumsal kalıplar, “beden” üzerinden gündelik bir dil ve sadelikle sorgulanıyor. Mesela şişmanlıkla ilgili önyargıları tartışmaya açıyor ya da toplumun diğer farklılıklara olan tahammülsüzlüğünü. Kültürel, cinsel ya da dinsel ötekileştirmelerin yanı sıra bedensel farklılıkları nedeniyle toplumdan uzaklaştırılan engellilere ve yaşlılara bakışı, bu konudaki önyargılarımızı sorguluyor.

(Yöneten: Kadriye Kenter, Oyuncular: Nurhayat Atasoy, Ozan Ayhan, Serkan Öz, Bakırköy Belediyesi Turhan Tuzcu Sahnesi, 20.30)

- Ayla Algan

Dünya Tiyatrolar Günü’nde tiyatroların ücretsiz olmasını canı gönülden destekliyorum ve tiyatro severlere yönetmenliğini yaptığım “Boşluk ve Kadın” oyunumu tavsiye ediyorum. İlginç bir oyun bu. “Boş alan” kavramı üzerine kurulu. Daha doğrusu bu kavramın Batı ve Doğu’da nasıl ele alındığını, farklılıklarını işliyor. Bunu da hem atıp tuttuğumuz, boş bıraktığımız mekan ve alanlarla hem de birey olarak kendi içimizdeki boşlukla ele alıyor. Çok ilginç bakış açısı kazandıracak bir oyun. Herkesi beklerim inanın kendi yaratıcılığınızı da besleyeceksiniz.

(Rıhtım Caddesi, Denizciler Sokak, R İş Hanı, No:4, Kat:5/ Tophane, saat:20.00 )

- Turgay Kantürk

Benim önerim, Can Doğan tarafından yönetilen “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” oyunu. 31 Mart Olayı ile başlayan ve 1960 yılının ortalarına kadar devam eden süreçte, ülkemizin siyasal ve toplumsal durumunu tüm gerçekliğiyle yansıtan bir oyun bu. Beraber büyüyen Vicdani ile Efruz’un ilerleyen hayatları ve ilişkileri üzerinden Türkiye’nin değişim süreci ve değerleri ele alınıyor.

Zira oyunun kahramanı vatan sevgisini ve ülkesinin çıkarlarını kendi hayatından bile üstün tutan Vicdani Yurdakuler, her daim yenilmeye mahkûm, düzene ayak uyduramayan biri. Bunun yanı sıra ayrıca “Çirkin”, “Doğumgünü Pastası”, “Yüzbaşı” ve “Şişman Domuz” oyunlarını da önermek isterim.

(Yöneten:Can Doğan/ Oyuncular: Can Alibeyoğlu, Şeyda Arslan 20.00, Ümraniye Sahnesi)

- Levent Tülek

Bir değil birkaç oyun önermek isterim. İlki; “İstanbul Efendisi”... Engin Alkan’ın yönettiği oyunda kızına uygun bir damat adayı bulmak için batıl inançlara bel bağlayan bir babanın içine düştüğü komik olayları Berna Adıgüzel ve Cihan Kurtaran çok güzel canlandırıyor. Diğer önerim ise; Yıldıray Şahinler’in yönettiği “Doğumgünü Partisi.” Oyun, doğumgünü henüz gelmemiş bir adama hazırlanan doğumgünü partisi üzerine kurulu.

(Yöneten: Cem Davran, Jülide Kural ve Özge Borak’ın rol aldığı oyun, Fatih Reşat Nuri Sahnesi, saat: 20.00)

Haberin Devamı