Gazete Vatan Logo

Hangi salata kaç kalori?

Devamlı salata yiyorum ama bir gram veremiyorum cümlesini sık kuruyorsanız salataya koyduğunuz malzemelere ve soslara dikkat etmelisiniz.

Hangi salata kaç kalori?

Çünkü Amerika’daki Hekimler Kurlu’nun araştırmasına göre ülkedeki 100 restoranın mönüsünde bulunan salatalar ortalama bir fast food zincirinde satılan hamburgerden daha kalorili. Büyük bir hamburger 530 kaloriyken, salatalar 550 kaloriyi aşıyor. Salatalar, protein ve lif içeriği zengin uzun süre tokluk sağlayan yiyeceklerden ve sağlıklı soslardan oluşursa zayıflamanıza yardımcı öğün ve en mükemmel tercih olacaktır.

Diyet yaparken belirli bir süre sonra sürekli aynı yeşillik ve aynı tip salataları tüketmekten sıkılabilirsiniz. Beslenme programı içerisinde çeşitlilik çok önemlidir.

Salata konusunda yenilenme zamanı, çeşit çeşit, rengarenk salataları tercih ederek sağlıklı kilo vermeyi keyifli hale getirin, monotonluktan kurtulun.

SOSLAR MASUM MU?

Lezzetini artırmak için salatalara ilave edilen çeşitli soslar kulağa hoş geliyor ama masum mu? Soslar iştah açıcı ve kalorileri yüksek olduğu için dikkatli tüketilmesi gerekir. Sizce bu soslar masum mu?

2 yemek kaşığı balzemik sos 90 kalori

2 yemek kaşığı zeytinyağı 180 kalori

Haberin Devamı

2 yemek kaşığı nar ekşisi 52 kalori

2 yemek kaşığı dijon sirke 60 kalori

2 yemek kaşığı hardal 18 kalori

2 yemek kaşığı soya sosu 20 kalori

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Gübür, ‘’Büyük bir hamburger 530 kaloriyken, salatalar 550 kaloriyi aşıyor.’’

SALATALARIN KALORİSİ HAMBURGERLE YARIŞIYOR

Tavuk etli arpa şehriye salatası (700 kalori)

İçerdiği arpa şehriye miktarı, salatalık turşusu, mısır, bol sos, yağ ile 700 kaloriyi geçmektedir ve ayrıca sodyum içeriği yüksek bir salata.

Peynirli salata (400 kalori)

İçerisine koyduğunuz peynir miktarı ve üstelik yağlı bir peynirse kalori, kolesterol içeriği ve tuz içeriği yüksek 400 kalorilik bir salata sizi bekliyor. Peynirli salatalara genellikle zeytin, mısır ve salçalı sos ilavesi yapılıyor ve kalori ve tuz içeriği giderek artıyor.

Deniz ürünleri salatası (600-800 kalori)

Füme somonlu ya da karidesli ya da midyeli/ahtopotlu salatalar çoğunlukla zeytinli ve bol yağlı soslu veya mayonezlidir. 1 porsiyon 600-800 kalori olabilir. Bu salatalar en yüksek kalorili, kolesterol ve sodyum içeriği en yüksek olanlarıdır.

Haberin Devamı

Diyet yaparken belirli bir süre aynı tip salataları tüketmekten sıkılabilirsiniz. Beslenme programı içerisinde çeşitlilik çok önemlidir.

Nohutlu semizotu salatası (150 kalori)

Yaz geliyor ve tam da semizotu zamanı. 4 yemek kaşığı haşlanmış nohut, semizotu, domates, salatalık, kuru soğan, taze nane, limon, az tuz, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı. Sadece ve sadece 150 kalori. Bol bol lif, tokluk ve protein alıyorsunuz, yaşasın sağlıklı salata.

Baharatlı tavuk salatası (1000-1200 kalori)

İçerisinde ne yok ki siyah zeytin, kurutulmuş ekmek, mısır, parmesan peynir, mayonez, sos. Salatanın kalorisi ilave edilen sos miktarına ve malzemelere göre 1000-1200 kaloriye ulaşmakta ve tuz içeriği yüksek salatalardan.

Çekölek roka salatası (220 kalori)

Tuzsuz lor ya da süt kesiği ya da çökelek, roka yaprakları, taze fesleğen, 2 tam ceviz, kuru domates, limon, kekik, pulbiber. Size tok tutan, protein içeren az sodyumlu, kalsiyumdan zengin bir salata, üstelik 220 kalori.

Haberin Devamı

SADECE SALATA İLE DİYET YAPILMAZ

- Sadece salata ile diyet yapılmaz. Dört temel besin grubu; tahıllar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve sebze ve meyveler günlük belenmemizde muhakkak yer almalı. 3 ana öğünde muhakkak mevsimine uygun salataya yer verilmeli.

- Salatalarınıza bazen zeytinyağı yerine 1-2 dilim avakado ya da 4-5 yarım parça ceviz içi ilavesi yapabilirsiniz.

- Yeşil yapraklı salatalarınıza ara sıra 1-2 kaşık kadar nar tanesi ya da 5-6 adet taze yaban mersini ilave edebilirsiniz.


YEŞİL MERCİMEKLİ SALATA

- Buğdaylı/kinoalı salatanıza 1 küçük yeşil elmayı küp küp doğrayarak daha tok tutan, fresh, lif içeriği yüksek hale getirebilirsiniz.

- Marullarınıza susuz yoğurt sürerek, üzerine ince doğranmış taze nane ve fesleğen ve pul biber ilave ederek daha tok tutan ve çok lezzetli aperatif marul kayıkları kanepeleri hazırlayın.

- Mor lahana ve beyaz lahanayı rendeleyin, içerisine doğranmış maydanoz ve taze nane ilave ediniz ve 1-2 kaşık susuz yoğurt, limon, az zeytinyağı ve pul biber, az tuz ilave ederek yine çok lezzetli, bol lif içeren, tok tutan, sağlıklı zayıflamaya yardımcı bir salata alternatifi.

Haberin Devamı


ETLİ BUĞDAY SALATASI