Gazete Vatan Logo

Hangi marka ne sattı?

Türk halkı Autoshow'u sadece gezmekle yetinmedi, beğendikleri otomobilleri satın da aldı

Autoshow’da bu yıl ziyaretçi rekoru kırıldı. CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, fuarı 800 bini aşkın kişinin ziyaret ettiğini belirterek, “Ziyaretçi sayısı yüzde 35 arttı. Son üç fuarın ziyaretçi rakamlarına baktığımızda, Autoshow 2008’i 650 bin civarında kişinin ziyaret ettiğini görüyoruz. Bu rakam 2006’da 622 bin, 2004’te ise 500 bin civarındaydı. 2010’de rekor kırıldı” dedi. Erem, Autoshow’a katılan kadın ziyaretçi oranının yüzde 25’e yükseldiğini de sözlerine ekledi.

TÜRK halkı Autoshow fuarını sadece gezmekle yetinmedi, beğendikleri otomobilleri satın da aldı. Rekor ziyaretçi sayısına ulaşılan fuarda, araçlar kapış kapış gitti. Autoshow’da 15 bine yakın oto satıldı, binlerce sipariş alındı.

Türkiye’nin en büyük otomobil şenliği Autoshow’da hem ziyaretçi hem de satış rekoru kırıldı.

29 Ekim’de kapılarını açan ve 10 gün süren fuara gelen ziyaretçiler, 90’ı yeni olmak üzere 500 otomobile sadece bakmakla kalmadı, sipariş yağdırdı. Yetkililer, 10 gün süren fuarda 15 bine yakın otomobilin satıldığını, binlerce araç için de siparişin verildiğini açıkladı.

Autoshow’u büyüklerin oyuncakçı dükkanına benzeten Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Gelenlerin aklında otomobil almak yoksa bile bir anda stantların cazibesine kapılıyorlar. Fuarın bir avantajı da her markayı birbiriyle karşılaştırabiliyorsunuz” diye konuştu.

Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak da bu yıl fuarda rekor sayıda aracın satıldığını kaydetti. Koçak, “Önceki fuarlarda da araç satılırdı ancak bu denli yüksek rakamlar hiç görülmemişti. Tüketiciler fuara eskiden sadece yeni otomobillere bakmaya gelirdi, şimdi ise satın alıyorlar” açıklamasını yaptı.

HANGİ MARKA NE SATTI?

İşte sizlere bazı markaların fuarda ulaştığı satış adetleri:

Borusan Otomotiv, ağırlığı yeni 5 Serisi ve yeni X3 olmak üzere toplam 455 adetlik satış gerçekleştirdi. Şirket Land Rover’dan 56 adet, MINI’den de 52 adet sattı.

Tofaş, 450 adet Fiat markalı araç satmayı başardı. Satışların yarısını Punto Evo ile Bravo oluşturdu.

Peugeot, yaklaşık 100 adetlik rakama ulaştı. Şirket 600 kişiyle de bağlantı kurdu.

Audi, fuar süresince 245 adet aracı tüketicilerle buluşturdu. En yoğun ilgi A7’ye gösterildi.

Volkswagen, 500 satışa yönelik sıcak görüşme gerçekleştirdi. Yeni Passat ilgi gördü.

Porsche, 2.6 milyon euroluk 15 araç sattı. Siparişler için 5 ay sonrasına gün verildi.

Ford Otosan’ın standını 100 binden fazla kişi gezdi. 1.000’in üzerinde müşteri, satış bağlantısı yaptı.

Opel Türkiye, 150 adetlik satışa ulaştı. Bunun yanı sıra 500 adetlik sipariş alındı.

Hyundai, 200’e yakın satış gerçekleştirdi. Şirket, 350’den fazla satış bağlantısına imza attı.

Kia, 100’den fazla otomobil sattı. Yeni Magentis ile yeni Sportage’a yoğun ilgi gösterildi.

5 FERRARİ SİPARİŞİ VERİLDİ

FerMas, fuarda 5 Ferrari siparişi aldı. Şirket, anahtar teslim satış fiyatı 378 bin eurodan başlayan Ferrari 458 Italia’dan 2 adet, 336 bin eurodan başlayan Ferrari California’dan 3 adet olmak üzere toplam 5 sipariş aldı. Böylece 1 milyon 864 bin euroluk Ferrari satılmış oldu.

Aston Martin tesisine gitmek için kuyruk var!

Türkiye pazarına fuarla birlikte ‘Merhaba’ diyen Aston Martin, tüketicilerden büyük ilgi gördü. Borusan Otomotiv, James Bond’un otomobili olarak tüm dünyada ün yapan markadan, Autoshow’da 2 adet daha satmayı başardı. Land Rover ve Aston Martin’in Genel Müdürü Ayhan Ölçer, “Fuarda 350 bin euro değerinde dört kişilik Rapide modeli ile 450 bin euroluk DBS sattık. Bunun yanı sıra çok sıcak temaslar oldu. Müşteriler İngiltere fabrikasına giderek, kendi Aston Martin’lerini yaratmak istiyorlar. Aston Martin, Türkiye’ye gelmeden önce de 6 araç satmıştı. 2010 yılını büyük ihtimalle 10 araç satışıyla kapatırız” dedi.

Standdaki Maserati’ler kapış kapış gitti

FerMas, fuar kapsamında toplam 5 adet araç satışı gerçekleştirdi. İtalyan markanın distribütörü, Autoshow’da 1 Maserati GranCabrio, 2 Maserati GranTurismo ve 2 Maserati Quattroporte’yi alıcılarıyla buluşturdu. FerMas, Autoshow’da gerçekleştirdiği tüm satışlarını 2010 yılı içinde teslim edecek. Maserati GranCabrio 266 bin euro, Maserati GranTurismo 230 bin euro ve Maserati Quattroporte 250 bin eurodan başlayan fiyatlarla satılıyor.

Akbank 300’den fazla kişiye kredi verdi

Fuarda otomobil satın almak isteyen tüketicilere anında kredi verildi. Autoshow’da özel stant açan Akbank, 300’den fazla müşteriye ödeme planı oluşturdu. Akbank’ın standında otomobil almak isteyen tüketicilere yüzde 0.78’den başlayan taşıt kredisi faizi sağlandı.

Pazar 750 bini geçer ama kârlar sıfıra iner

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Şükrü Ilısal, bu yıl satışların 750 bini aşabileceğini belirterek, “Cirolar artıyor ancak yoğun rekabette kâr yok denecek kadar aza indi. Çoğu yetkili satıcı için sabit giderlerini bile karşılamıyor. Her yıl yüzde 3-5 yetkili satıcı sistemin dışına çıkıyor veya el değiştiriyor” dedi.

Otomobil Oscar’larında 7 finalist belli oldu

Car Of The Year “2011 yılın otomobili” ödüllerinde finale kalan 7 model belli oldu. 41 otomobil arasından ilk 7’ye Alfa Romeo Giulietta, elektrikli Nissan Leaf, Volvo S60, Citroen C3/DS3 ve yeni Opel Meriva kaldı. Yarışmanın sonuçları 29 Kasım 2010 tarihinde açıklanacak.

Haberin Devamı