Gazete Vatan Logo

Hangi hastaların elektrik faturası devlet tarafından karşılanır?

Kronik hastalığı olan ve bu sebeple tıbbi cihaz kullanmak zorundaki vatandaşlara, devlet tarafından elektrik desteği programı sunulmaktadır. Bu program kapsamında, hastaların elektrik faturalarının bir kısmı devlet tarafından ödenir. Peki bu programın detayları nelerdir, kimler, hangi şartlarda faydalanabilir? İşte detaylar...

Hangi hastaların elektrik faturası devlet tarafından karşılanır?

Kronik hastalığı olan vatandaşların elektrik paraları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından ödeniyor. Başvuru yapan hasta ya da hasta yakınları, birikmiş fatura bedellerini de talep edebiliyor. Peki Kronik Hastalara Yönelik Elektrik Desteği Programı ile sağlanan yardımlar nelerdir? Kimler elektrik faturasının devlet tarafından ödenmesi için talepte bulunabilir?

ELEKTRİK DESTEĞİ PROGRAMI KAPSAMINDA NE TÜR DESTEKLERDEN FAYDALANILABİLİR?

Bu program kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu hanelerin elektrik fatura bedeli ve kesintisiz güç kaynağına yönelik ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçladığı için üç destek türünü içermektedir.

Hastaların konutlarına ait elektrik faturalarına destek olmak için kullanılan cihazın elektrik tüketim düzeyine göre aylık 200 TL’ye kadarki elektrik faturalarına desteği içeren Elektrik Tüketim Desteği bulunmaktadır.

Hak sahiplerine kesintisiz güç kaynağı sağlanmasını içeren Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği bulunmaktadır.

PROGRAMDAN FAYDALANMA ŞARTLARI NELERDİR?

Haberin Devamı

Yardımın başladığı ilk ay tek sefere mahsus olmak üzere hak sahibi hanelerin cihaza bağlanma tarihinden sonraki birikmiş elektrik borçlarının ödenmesini içeren Birikmiş Elektrik Borcu Desteği bulunmaktadır.

Kronik hastalık nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşamanın yanı sıra hak sahibi olmak için başka şartlar da aranmaktadır. Programdan faydalanabilmek için öncelikle şu 3 şart birlikte sağlanmalıdır.

1. 3294 sayılı Kanun kapsamında muhtaç durumda olduğunuzun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarının karar organı olan Mütevelli Heyetleri tarafından tespit edilmesi gerekmektedir.

2. 2828 sayılı Kanun kapsamında bakıma muhtaç engelli olarak Evde Bakım Yardımı almıyor olmanız gerekmektedir.

3. Kronik hastalığınız nedeniyle cihaza bağımlı şekilde hayatınızı sürdürmek durumunda bulunduğunuzu ispatlamak için sağlık raporunuzun olması gerekmektedir.

HASTALIĞINDAN DOLAYI EVDEN ÇIKAMAYANLAR NASIL BAŞVURACAK?

Hastaların sağlık gerekçesiyle evden çıkamayacak durumda bulunması söz konusu ise hastanın vekili, vasisi veya velisi tarafından hasta adına başvuru yapılabileceği gibi bu kişilerin bulunmaması durumunda hastanın hanesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı personeli tarafından da başvuru alınabilir.

Haberin Devamı

NEREYE BAŞVURULMASI GEREKİYOR VE BAŞVURUDA NE TÜR BELGELER İSTENECEK?

Başvurular hastaların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır. Başvurularda, hastanın kronik hastalığına ve cihaz kullanması gerektiğine ilişkin sağlık raporu başvuran tarafından SYD Vakfına ibraz edilir. Başvuranlar Vakıflardan temin edecekleri Elektrik Desteği Programı Başvuru Formunu imzalayarak başvuruda bulunur. Başvurudan sonra SYD Vakfı personeli, sağlık personeli ile birlikte hanenize ziyarette bulunarak muhtaçlık durumunuzu ve cihaza bağlılık durumunun tespitini gerçekleştirir. Hane ziyareti ve bilgileriniz SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilir.