Gazete Vatan Logo

Hangi balığı ne zaman yiyelim?

Eylül sadece sonbaharın değil balık mevsiminin de habercisi. Bazı türleri her mevsim tüketebiliyorsak da her balığın lezzetine lezzet kattığı belli aylar var. Peki hangi balık hangi mevsimde bol bulunur ve en lezzetlisi nedir? İşte aylara göre balık takvimi...

Hangi balığı ne zaman yiyelim?

EYLÜL:

Palamutun tam zamanı

Haydi vira bismillah! Kalksın balık yasağı, yaşasın istavrit dönemi. Sardalya ve kılıç lezzetli, palamut ise iri oluyor. Lüfer severler biraz daha sabredin zira lüfer bu dönem biraz cep yakıyor.

EKİM:

Lüfer Ekim’de çok lezzetli

Balığın bereketlenmeye başladığı dönem. Lüfer çok lezzetli, istavrit yağına yağ katmış, palamut ise bolca çıkıyor. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, torik ve izmarit de tercih edilebilir.

KASIM:

Uskumru ve pisi vakti

Uskumru ve pisinin en nefis olduğu, palamutların irileşip torik akışının başladığı ay.

ARALIK:

Tekir bereketi sofranızda

Uskumru, lüfer, palamut ve torik epey büyümüş ve lezzetlenmiş oluyor. Bu yüzden her şekilde pişirilebilir. Hamsinin en çıtır zamanı. Tekirin de bereketli ayı.

OCAK:

Sofraların yıldızı hamsi

Tatlısı bile yapılan Karadeniz’in yıldızı hamsi bu ayın gözdesi. Zira bu ayda tam yağlı durumda oluyor. Nispeten kefal de. Yanı sıra uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini koruyor. Çinekop, kofana, mezgit de rahatlıkla bulabilirsiniz. Tekir ve kırlangıç da tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

ŞUBAT:

Şubatta tekiri tek geçelim...

Kalkan ve tekirin sahneye çıktığı ay. Gümüş de tavsiye ediliyor. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlıyor.

MART:

Kalkanın lezzeti zirvede

Kefal, levrek ve kalkanın lezzetine lezzet kattığı zaman. Uskumru çiroz olma yolunda ilerleyedursun siz şimdilik tavası ve pilakisiyle yetinin. Mart ayrıcı, Gümüş balığının da bollaştığı dönem.

NİSAN:

Mercan tam kıvamında

Kalkan bu ayın da favori balıklarından. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yine bol oluyor.

MAYIS:

Dil balığınını tadına varın

Lezzetiyle masalarınızı şenlendirecek. Fakat bu mevsimde dil balığının tadına doyamayacaksınız. Özellikle de şişte yapılmışsa.