Gazete Vatan Logo

Hamsiyi de kaybediyoruz

İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karakulak: İstanbul’da uskumruyu, Marmara’da kılız balığını kaybettik. Şimdi de hamsi stoklarımızda ciddi problem var...

Hamsiyi de kaybediyoruz

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, Türkiye’nin denizlerinde ve özellikle Marmara’daki balıkçılık ve tükenen balık türleri hakkında bilgiler verdi:

“Bizim için hamsi önemli. Hamsinin eskiden kasım ayında avcılığı başlar nisan ayına kadar devam ederdi. Şimdi hamsinin avcılığı maksimum 2 ayda bitiyor. Bu da hamsi stoklarımızda ciddi problem olduğunu gösteriyor. Nesli azalan ve kırmızı listeye giren türler var. Mersin balığı kırmızı listeye girdi. İstanbul olarak uskumruyu kaybettik. Marmara’da kılıç balığını kaybettik. Orkinos, dil balıkları kaybolma riski altında.” Karakulak, maksimum düzeyde yapılan balıkçılığın gelecek açısından büyük tehlike olduğunu aktararak, “Gelecek yıllarda hep balık azalacağı için kayıplar yaşanacak. Sürdürülebilir balıkçılıkta olmazsa olmaz kota sistemi vardır. Balık stoklarını korumak için buna ihtiyacımız var. Fakat bunu gerçekleştiremiyoruz. Japonya gibi ülkeler ise anı zamanda bölgesel balıkçılık yapıyor. Hangi bölgelerde hangi teknelerin avcılık yapacağını belirlemişlerdir. Biz de her ikisi de yok. Amerika ve Avrupa kota sistemini, Japonya bölgesel balıkçılığı uyguluyor. Türkiye’de Karadeniz’de bulunan bir tekne buradaki avından sonra Marmara’ya sonrasında da Ege’ye geçebiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Saadet Karakulak, Türkiye’de tekne sayısının bir ara 19 bine kadar çıktığını bunun da başta hamsi olmak üzere çok sayıda balık türünün neslini tehlikeye soktuğunu söyledi.