Gazete Vatan Logo

Hamilelikte solunum egzersizleri

Hamilelikte solunum egzersizleri yapmak bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Çünkü hamilelikte metabolizma artışı ile oksijen gereksinimi de artmaktadır. Bebek büyüdükçe annenin ve karnındaki bebeğin oksijen ihtiyacı artar. Solunum egzersizleri yaparak daha fazla oksijen almayı başarabilirsiniz.

Gebelik sırasında nefes darlığı en sık rastlanan şikayetlerden birisi. Bu dönemde aylar geçtikçe rahmin büyümesine bağlı olarak karın ve göğüs boşluklarını ayıran diyafram kası yukarıya doğru itilir ve göğüs boşluğu sıkışır. Bu nedenle sık sık nefes darlığı problemi yaşayan, yürüdükçe hatta oturduğu yerde nefes nefese kalan pek çok anne adayına rastlamak mümkün. Hamilelikte nefes egzersizlerinin önemi de tam bu noktada kendini gösteriyor.

Duruş bozukluklarını giderip sırt ağrılarını azaltıyor…
Gebelikte; uterusun büyümesi ve vücut ağırlığının artmasına bağlı olarak vücudun duruşu değişir. Vücut duruşundaki değişiklik bel, sırt ağrılarına neden olur. Bu nedenle;
Gebelikte ortaya çıkan duruş bozukluklarını gidermek,
Sırt ağrılarını azaltmak,
Doğum sırasında gerekli soluma ve gevşemeyi öğretmek,
Karın ve perine kaslarının elastikiyet ve kuvvetini artırmak,
Anne adayını ruhsal olarak doğuma hazırlamak,
Anne adayının bilinçli olarak doğuma yardımını sağlamak ve doğumu kolaylaştırmak amacıyla, gebelikte egzersiz yapılmalı.

Egzersize başlayın

Ağız kapalı olarak nefes alın açıkken soluk verin. Hiçbir zaman acele soluk almayın. Derin ve acele etmeden nefes alıp ciğerlerinizi daha çok hava ile doldurun. Düzenli olarak ve yavaşça soluk alıp verin. Nefes verirken iç geçirme gibi ses çıkarın. Bu işlemi yaparken eşiniz veya arkadaşınız yardımcı olabilir. Gebelikte öğrenilen gevşeme teknikleri vesolunum egzersizleri doğum ağrıları sırasında nefes almada size yardımcı olur.
Ayak egzersizleri varis ve pıhtı oluşumunu azalttığı için ayak egzersizlerini tüm gebelik boyunca düzenli olarak yapınız. Ayak parmaklarınızı yukarı çekip bir kaç saniye gerili tutun sonra tam tersine aşağı büküp birkaç saniye bükülü tutun. Bu hareketleri ve son noktada germeyi yavaş fakat ritmim yapın. Daha sonra ayak bileğinizi sağa ve sola daireler çizdirin. Bu egzersiz bütün gebelik süresince yapılabilir.

Haberin Devamı