Gazete Vatan Logo

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar? Hamile olduğunuzu anlamanın yolları ve hamilelik belirtileri

Hamilelik testi yapmadan önce bazı erken hamilelik belirtileri ve semptomları fark edebilirsiniz. Hamile olduğunuzdan şüpheleniyor, 'hamile miyim acaba' diyorsanız erken hamilelik belirtileri ile ilgili mutlaka bir uzmana danışın. Peki, hamilelik belirtileri ne zaman başlar? Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte erken hamilelik belirtileri...

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar? Hamile olduğunuzu anlamanın yolları ve hamilelik belirtileri

Korunmasız cinsel ilişki sonrasında hamile olup olmama durumu kuşku duyulan konulardan biridir. Ya da bebek yapma kararı alan çiftlerin umutla beklediği haber. Adet gecikmesi ilk bulgulardan biri olsa da erken hamilelik belirtileri sabah bulantıları, kokuya duyarlılık ve aşırı yorgunluk gibi durumlar da yaşamanıza neden olabilir. Peki, Hamilelik belirtileri ne zaman başlar? Erken hamilelik belirtileri nelerdir? Hamile olduğumu nasıl anlarım diyorsanız işte hamile olduğunuzu anlamanın basit yolları...

Kulağa tuhaf gelse de, hamileliğinizin ilk haftası son adet döneminizin tarihi olarak kabul edilir. Son adet döneminiz, henüz hamile olmasanız bile, gebeliğin 1. haftası olarak kabul edilir. Yani hiç bir hamilelik belirtisi göstermediğiniz ilk birkaç hafta 40 haftalık hamileliğinizden sayılır.

Hamilelik ile ilgili ilk bulgu adet gecikmesidir. Gebeliğin ilk haftaları pek çok annenin farkında bile olmadığı bir dönem olduğu için bazı anneler adet gecikmesinden hamile olup olmayacağından şüphe duymaya başlar. Ancak şu da unutulmamalıdır ki hamile olduğunuz halde lekelenmeler olabilir.

Haberin Devamı

ERKEN HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kramp ve lekelenme

1. haftadan 4. haftaya kadar her şey hala hücresel düzeyde gerçekleşiyor. Döllenmiş yumurta, bebeğin organlarına ve vücut kısımlarına gelişecek bir blastosist (sıvı dolu bir hücre grubu) oluşturur.

Gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra implantasyon kanaması görmenize neden olabilir. Pembe, kırmızı veya kahverengi renkte kanamalar görülebilir. Bu dönemde görülen kanamalar genellikle adet dönemi ile karıştırılır. Lekelenme şeklinde kanama, hafif ağrı ve kanamaların 3 günden az sürmesi tipik bir hamilelik belirtisi sayılır. Buna implantasyon yani yerleşme kanaması adı verilir.

Adet gecikmesi

Yerleşme kanaması yani implantasyon tamamlandığında vücut insan koryonik gonadotropini olarak adlandırılan bir tür hormon yani hCG üretmeye başlayacaktır. Bu hormon vücudun hamileliği sürdürmesine yardımcı olur. Gebeliğin en erken şekilde teşhis edilebilmesine imkan tanıyan bu hormon, sağlık kuruluşlarında gebelik testi olarak uygulanan kan testlerinde ve evde yapılabilen idrarda gebelik testlerinde ölçülen hormondur. Halk arasında hamilelik hormonu olarak da adlandırılan bu hormon türü, genellikle gebelikle özdeşleştirilmiş olsa da bazı durumlarda çeşitli hastalıklara bağlı olarak da artış gösterebilir. Bu nedenle Beta HCG hormonunda yükseklik tespit edilen bireylerde gebeliğin varlığına yönelik daha ileri araştırma ve takipler de yapılır. Evde yapılan hamilelik testlerinde, adet gecikmesinden sekiz gün sonra hCG'yi tespit edilebilir. Hamilelik testi idrarınızdaki hCG seviyelerini tespit edebilecek ve hamile olup olmadığınızı gösterecektir. Hamile olup olmadığınızı görmek için evde hamilelik testi yapın. Olumlu ise, ilk doğum öncesi randevunuzu planlamak için doktorunuzla bir görüşme ayarlayın. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza bu ilaçların bebeğiniz için herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığını mutlaka sorun.

Haberin Devamı

Vücut ısınız arttıysa...

Haberin Devamı

Yüksek vücut ısısı hamilelik belirtisi olabilir. Vücudunuzun sıcaklığı egzersiz sırasında veya sıcak havalarda daha kolay artabilir. Bu süre zarfında, daha fazla su içtiğinizden ve dikkatli egzersiz yaptığınızdan emin olmanız gerekir. O yüzden hamilelik şüpheniz varsa mutlaka bir test alın, deneyin veya bir doktorda kanda hamilelik testi yapın.

Yorgunluk

Yorgunluk hamilelik sırasında çokça görülen bir belirtidir. Bu semptom hamileliğin erken döneminde yaygındır. Progesteron seviyeleriniz yükselir, bu da sizi uykulu hissettirebilir. Hamileliğin ilk haftaları bitkin hissetmenize neden olabilir. Yeterince uyuyun ve uykunuzu aldığınızdan emin olun.

Kalp çarpıntısı

Hamileliğin 8 ila 10 hafta civarında, kalbiniz daha hızlı ve daha sert pompalamaya başlayabilir. Çarpıntı ve aritmiler hamilelikte yaygındır. Bu normalde hormonlardan kaynaklanır. Fetusa bağlı artan kan akışı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde olur.

Göğüslerde değişiklikler: Karıncalanma ve büyüme

Meme değişiklikleri 4. ve 6. haftalar arasında ortaya çıkabilir. Hormon değişiklikleri nedeniyle göğüleriniz hassaslaşır ve şişebilir. Vücudunuzun hamilelik hormonuna uyum sağlaması birkaç hafta sürebilir. Daha sonra bu belirtiler de sonra ortadan kalkacaktır.

Haberin Devamı

Ruh halinde değişiklikler

Kişisel östrojen ve progesteron seviyeleri hamilelik sırasında yüksek olacaktır. Bu artış ruh halinizi etkileyebilir ve sizi normalden daha duygusal veya reaktif hale getirebilir. Duygudurum dalgalanmaları hamilelik sırasında yaygındır. Bu durum depresyon, sinirlilik ve kaygıya neden olabilir.

Sık idrara çıkma

Hamilelik sırasında vücudunuz pompaladığı kan miktarını artırır. Bu, böbreğin normalden daha fazla sıvı işlemesine neden olur, bu da mesanenizde daha fazla sıvıya neden olur. Kendinizi banyoda daha sık bulabilirsiniz.

Şişkinlik ve kabızlık

Adet döneminin semptomlarına benzer şekilde, erken hamilelik sırasında şişkinlik oluşabilir. Bu, sindirim sisteminizi de yavaşlatabilecek hormon değişikliklerinden kaynaklanabilir. Sonuç olarak sık sık kabız olabilir veya öyle hissedebilirsiniz.

Sabah bulantıları ve kusma

Mide bulantısı ve sabah bulantısı genellikle hamileliğin 4. ve 6. hafta arasında gelişir. Sabah bulantısı olarak adlandırılmasına rağmen, gündüz veya gece herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir. Bulantı ve sabah bulantısına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir, ancak hormonlar rol oynayabilir. Hamileliğin ilk üç ayında, birçok kadın hafif ila şiddetli sabah bulantısı yaşar. İlk üç aylık dönemin sonuna doğru daha yoğun hale gelebilir, ancak ikinci üç aylık döneme girdiğinizde genellikle daha az şiddetli hale gelir.

Baş dönmesi

Çoğu durumda, yüksek veya normal kan basıncı gebeliğin erken evrelerinde düşecektir. Kan damarlarınız genişlediğinden bu da baş dönmesi duygularına neden olabilir.