Gazete Vatan Logo

Hamas İsrail'i gece yarısı vurdu!

İsrail, Hamas'ın roket saldırılarına yanıt olarak Gazze Şeridi'ne yönelik hava operasyonu düzenledi. Bu saldırıdan sonra geceyarısı Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'den, İsrail'in başkenti Tel Aviv ile Kudüs'e dörder "M 75" tipi, Aşdod'a ise 38 "Grad" tipi füzeyle saldırı düzenlediğini duyurdu.

AFP'nin haberine göre, İsrail'in hem havadan hem de denizden yürüttüğü operasyon kapsamındaki saldırılarında en az 12 kişi hayatını kaybederken, 80 kişi de yaralandı. İsrail ordu sözcüsü Avihai Aderaa, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail ordusu, ülkenin güneyine füze atılmaya devam edilmesine karşılık, Hamas Hareketi'nin güçlerine ve çıkarlarına yönelik askeri operasyon başlattı" ifadelerini kullandı.

Gazze'deki görevi fiili olarak devam eden eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kidra, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde "Kevari" ailesine ait bir eve düzenlenen hava saldırısında yedi kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, ölenlerden ikisinin çocuk olduğunu belirtirken, "Han Yunus'taki çocuk katliamı, korkunç bir savaş suçudur. Artık tüm İsrailliler meşru hedefimiz haline geldi" dedi.

Saldırıda 25 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Görgü tanıklarının Anadolu Ajansı'na verdiği bilgiye göre, İsrail ordusu, saldırı düzenleyeceklerini belirterek söz konusu evin sahiplerinden evi boşaltmalarını istedi. İsrail'in talebini reddeden Filistinli siviller de evi korumak için çatıya çıkarak canlı kalkan olmayı amaçladı. İsrail ordusunun sivillere rağmen bombaladığı evin yerle bir olduğu belirtildi.

4 HAMAS ÜYESİ ÖLDÜ

Gazze'nin Daray mahallesindeki bir aracı hedef alan saldırıda ise aralarında Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları komutanlarından Muhammed Şaban'ın da olduğu dört Hamas üyesi öldü.

İsrail'in vurduğu Nuseyrat mülteci kampında da bir kişinin öldüğü açıklandı. AFP'ye konuşan görgü tanıkları, bu kişinin Hamas militanı olduğunu söyledi.

İsrail'in düzenlediği hava saldırısından sonra Filistin bayrağı renklerinde uçurtma uçurulduğu görüldü.

Haberin Devamı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne karşı başlattığı operasyonun kara harekâtını da kapsadığı belirtildi.

Bu arada İsrail ordusu, 40 bin yedek askerin silah altına alınması için harekete geçti.

İsrail ordu sözcüsü Aderaa Twitter'dan yaptığı başka bir paylaşımda, "İsrail askerleri Gazze Şeridi sınırında kara kuvvetlerini yoğunlaştırdı çünkü operasyon kara harekâtını da içeriyor. Yedek birliklerin çağrılması hazırlıkları tamamlandı" dedi.

İsrail ordusunun, operasyonu gelişmelere göre aşamalı olarak dozu yükseltilecek şekilde planladığını kaydeden Aderaa, Hamas'ın ciddi bir çıkmazda olduğunu ve tehditlerinin içinde bulunduğu durumdan kaynaklandığını ileri sürdü.

İsrail, henüz olaya ilişkin açıklama yapmadı
Öte yandan İsrail hapishaneleri yönetimi, 200 Filistinli mahkumu, güvenlik nedeniyle İsrail'in güneyindeki Askalan Hapishanesi'nden farklı cezaevlerine naklettiğini duyurdu.
İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in, Kerm Ebu Salim askeri bölgesinde bir tüneli patlattıklarını duyurmuştu.
İsrail Ordu sözcüsü Avihai Aderaa, dün sosyal paylaşım sitesindeki hesabından Gazze'de "Protective Edge" (Koruyucu Hat) isimli operasyonun başlatıldığını duyurmuştu. Operasyonun başlatılmasından bu yana ölenlerin sayısı 17'ye, yaralananların sayısı ise 112'ye yükseldi.
ABD, iki tarafa da sorumlu davranmaları ve gerilimi azaltma yönünde adımlar atma çağrısında bulundu
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail-Filistin gerginliğinde iki tarafa da sorumlu davranmaları ve gerilimi azaltacak yönde adımlar atma çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'ye günlük basın brifinginde İsrail-Filistin gerginliğiyle ilgili sorular soruldu.
Son günlerde tansiyonun düşürülmesine yönelik adımlar atılması çağrısında bulunduklarını hatırlatan Psaki, "Bizim tercihimiz, Bakan Kerry'nin ve diğerlerinin de her iki tarafa ilettiği gibi, tansiyonun düşürülmesi, şiddetin sona erdirilmesidir. Ancak onların (İsrail'in) kendilerini koruma hakkına sahip olduklarına inanıyoruz" dedi.
"Tüm taraflar gerginliği düşürecek adımlar atmalı" diyen Psaki, bir soru üzerine, "Sorumluca ve itidalli davranmanın önemini her iki tarafa diplomatik kanallar yoluyla iletiyoruz" ifadesini kullandı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan roket atışlarını önlemesi ve şiddeti kınaması için elinden gelen her şeyi yapmasını bekledikleri kaydeden Psaki, "Soğukkanlılıkla hareket etmeye ve sahadaki gerginliği yatıştırmaya ihtiyaç olduğuna yönelik aynı mesajı Abbas'a da iletiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı