Gazete Vatan Logo

Hamaney Kerkük’te! IKBY’nin petrol geliri 225 bin varile düştü

Haşdi Şabi ve Irak ordusu ortaklığının ele geçirdiği Kerkük İl Meclisi’ne İran’ın dini lideri Hamaney’in fotoğrafları asıldı. Bir Haşdi Şabi mensubu, “Bütün petrol kaynakları ve tesislerini ele geçirdik” açıklaması yaptı. Ayrıca Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesinden Türkiye’nin Ceyhan limanına gelen ham petrol miktarının günde 225 bin varile düştüğünü aktardı.

Hamaney Kerkük’te! IKBY’nin petrol geliri 225 bin varile düştü

Haşdi Şabi ve Irak Ordusu tarafından ele geçirilen Kerkük İl Meclisi’ne, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in fotoğrafları asıldı. Kerkük İl Meclisi’nde bir Heşdi Şabi mensubu tarafından çekilen görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Haşdi Şabi mensubu videoda küfür, hakaret ve tehditler savuruyor. Ancak videoda tehditlerden çok, Ali Hamaney’in fotoğrafının bulunması dikkat çekiyor. Haşdi Şabi mensubu, peşmergeye yönelik, “Haşdi Şabi karşısında duramazsınız. Adamlarınız nerede? Parti binalarının yanı sıra Kerkük Valiliği ve bütün kamu kurumlarını ele geçirdik. Ayrıca bütün petrol kaynakları ve tesislerini ele geçirdik” sözlerine bulunuyor.

‘Kürtler için tarihi felaket’

İngiltere’de Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, dünkü yazısında KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) ve KYB’nin (Kürdistan Yurtseverler Birliği) Kerkük operasyonundan önce çekilmek için anlaştıklarını öne sürdü. Cockburn, Peşmerge’nin Irak güçleri karşısında çekilmesini, ‘Kürtlerin tarihindeki en büyük felaketlerden biri’ olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Cockburn yazısında şu ifadelere yer verdi: “Kürtler Bağdat’la aralarında uzun süredir tartışma konusu olan alanlardan çekildikleri için, son üç gün içinde topraklarının yüzde 40’ını kaybetmiş olabilirler. İki ana Kürt partisi olan Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Pazar günü yaptıkları toplantıda, çekilmekten başka seçenekleri olmadığı konusunda anlaştıkları netlik kazanıyor. İlerleyen Irak güçlerine karşı savaşmak için çok zayıf olduklarını biliyorlardı ve yardım isteyecekleri bir müttefikleri yoktu. Kürt liderler şimdi bu fiyaskoyla ilgili birbirini suçluyor. Bu, Kürtlerin tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kayda geçecek. Peşmerge, Kerkük kenti yakınlarında elinde tuttuğu iki petrol sahasını da terk etti. Böylece, 2003’teki ABD işgali ve Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yanaki tüm toprak kazanımlarını teslim etmiş oldu.”

IKBY’nin petrol geliri 225 bin varile düştü

Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesinden Türkiye’nin Ceyhan limanına gelen ham petrol miktarının günde 225 bin varile düştüğünü aktardı. IKBY’nin Ceyhan limanı üzerinde günde ortalama 600 bin varil petrolü uluslararası petrol pazarına ihraç ettiği biliniyor. Petrol, IKBY’nin gelirinin yüzde 90’ını oluşturuyor. Kerkük’teki en büyük iki petrol sahası olan Bay Hasan ve Havana’da kontrolü sağlayan Irak ordusu, vilayetteki bütün petrol sahalarında kontrol sağlamayı başarmıştı. Bağdat’taki petrol bakanlığından bir yetkili, daha önce peşmerge güçlerince kontrol edilen petrol sahalarındaki Kürt teknisyenlerin çalışmaları durdurup kuyulardan ayrıldıklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı