Gazete Vatan Logo

Halkın yarısı azlini istiyor

ABD’de yapılan son kamuoyu yoklaması, halkın yüzde 49’unun, Başkan Trump için azledilme sürecinin başlatılmasına destek verdiğini ortaya koydu

Halkın yarısı azlini istiyor

Gerek sözleri gerekse de icraatlarıyla Amerikan kamuoyunda tartışmalara yol açan Donald Trump’ın halk desteği, başkanlık görevine başladığı günden bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Washington Post gazetesi ve ABC televizyonunun yaptırdığı ankete göre Amerikan halkının yüzde 60’ı, başkanın politikalarına destek vermediklerini belirtiyor. Ankete göre Trump’a destek verenlerin oranı sadece yüzde 36 seviyesinde.

Soruşturmaya destek

Ankete göre Amerikalıların yüzde 63’ü, Rusya’nın 2016 yılı başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasına yönelik soruşturmaya destek veriyor. Yüzde 29’u ise soruşturmaya karşı.

Son anket, Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’in savcılıkla işbirliğine gitmesi ve eski seçim kampanyası sorumlusu Paul Manafort’un suçlu bulunması sonrasında yapılan ilk anket olma özelliğini taşıyor. 26 Ağustos-29 Ağustos tarihleri arasında yani Trump’ı zorda bırakan iki hukuki gelişmeden 1 hafta sonra bin 300 kişiyle yapılan ankette katılımcıların yanıtları siyasi eğilimlerine göre farklılık gösteriyor. Ankete katılan Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 78’i Trump’ın performansına onay veriyor, Demokratların yüzde 93’ü ise onay vermiyor.

Haberin Devamı

Haberler tetikledi

Cohen savcılıkla işbirliğine giderek, seçim kampanyası öncesinde Trump’ın ilişki yaşadığı iddia edilen iki kadına sessiz kalmaları için para ödendiğini doğrulamış ve bunu Trump’ın talimatıyla yaptığını söylemişti. Manafort da vergi kaçakçılığı suçlarından jüri tarafından suçlu bulunmuştu. Yargı cephesinden gelen bu iki haberle Trump siyasi kariyerinde zor günler yaşamış, hatta “Kongre Trump için azledilme sürecini başlatır mı?” sorusu gündeme gelmişti.

Ankete katılan Amerikalıların yüzde 49’u Trump için azledilme sürecinin başlatılması gerektiği görüşünde. Yüzde 46’sı ise başlatılmaması gerektiğini savunuyor.

İrlanda’da Trump gelmesin eylemi

Beyaz Saray ABD Başkanı Trump’ın kasım ayında İrlanda’ya bir ziyaret düzenleyeceğini açıkladı. Trump başkan olduktan sonra ilk kez İrlanda’ya ziyarette bulunmuş olacak. Ancak Beyaz Saray’ın bu duyurusu İrlanda’da pek hoş karşılanmadı. Ülkede geniş çaplı bir Trump karşıtı eylem planlanıyor. İrlanda Yeşiller Partisi 10 Kasım’da başkent Dublin’de ‘İrlanda’ya hoş gelmedin’ protestosu düzenleyecek.

Haberin Devamı