Gazete Vatan Logo

Halkın önünde diz çöktüler!

Halkın önünde diz çöktüler!

Ukrayna polisi dün, 11’i kendi arkadaşları olmak üzere hayatını kaybeden 100’e yakın insan için Ukraynalılardan özür diledi. Lviv’de diz çöken özel tim mensupları halktan af istedi...

Aylarca halkla karşı karşıya geldiler. Gaz sıktılar, cop kullandılar, TOMA’larla Devlet Başkanı Yanukoviç’i protesto eden kalabalıkları dağıtmaya çalıştılar. Oysa ki kendi iktidarını korumak isteyen yolsuzluklara bulaşmış bir devlet başkanı ve onunla birlikte aynı suça ortak olan bakanlarına hizmet ettiklerini bilmiyorlardı. Ne zaman ki Yanukoviç kaçtı ve devlet parasıyla inşa ettirdiği lüks malikane, satın aldığı hakimler, fişlediği gazeteciler ortaya çıktı polis de ne kadar büyük bir yanlış içinde olduğunu o zaman fark etti. Ukrayna polisi dün, 11’i kendi arkadaşları olmak üzere olaylarda hayatını kaybeden 100’e yakın insan için Ukraynalılardan özür diledi. Lviv’de halkın karşısında diz çöken özel tim mensupları halktan af diledi.



Katliam emri bakandan

Hakkında toplu katliam emri vermekten yakalama emri çıkarılan eski İçişleri Bakanı’nın ofisinde yapılan aramada, bakanın polise ‘Dalga’ ve ‘Boomerang’ kod adıyla iki kez güç kullanarak protestoları bastırma emri verdiği ortaya çıktı. Her iki operasyonda da amaç hem isyanın karargahını ele geçirmek hem de isyan liderlerini gözaltına alabilmekti. 20’den fazla kişinin sniper ateşiyle hayatını kaybettiği Maidan Meydanı olaylarında çatılara keskin nişancıların yerleştirilmesi talimatının da bizzat bakan Vitaliy Zakharchenko tarafından verildiği anlaşıldı.



Öte yandan Financial Times gazetesi Viktor Yanukoviç’in protestoları binlerce asker ve polisle kanlı bir şekilde bastırma planı yaptığını yazdı. Yanukoviç’in lüks konutunun yanında atılmış halde bulunan ancak gerçek olup olmadığı kesin olmayan bazı belgelere göre devrik Cumhurbaşkanı geçen Perşembe bir “terörle mücadele operasyonu” için ülkenin güney ve güneydoğusundaki birliklerden 2500 asker sevk edilmesi talimatını verdi. Gazete, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan bir kaynağa doğrulattığı bu emrin neden uygulanmadığının bilinmediğine dikkat çekti.



Başkanın yardımcısı vuruldu

Görevinden azledilen Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in yardımcılarından Andriy Kluyev’in uğradığı saldırıda yaralandığı açıklandı.İnterfaks-Ukrayna Haber Ajansı, 23 Şubat’ta görevinden istifa eden Kluyev’in başkent Kiev yakınlarındaki evinde silahlı saldırıya uğradığını duyurdu. Kluyev’in eski sözcüsü Artem Petrenko, İnterfaks haber ajansına “Kluyev, yaralandı. Ancak durumu ciddi değil” açıklamasında bulundu.


Metres de devlet ihalelerini kapmış

Yanukoviç’in aşçısının kız arkadaşıyla yasak aşk yaşadığının ortaya çıkmasının ardından Ukrayna basını hem devlet başkanıyla güzellik salonu sahibi Lyubov Polezhay ile aşk yuvasının fotoğraflarını yayınladı. Hem de Polezhay’ın devletten aldığı ihaleleri ortaya çıkardı. Buna göre, başkanın metresi Yanukoviç iktidarında devletten 11.26 milyon dolar değerinde ihaleler aldı.

Almanya’ya gidiyor

Ukrayna parlamentosunun kararıyla 22 Şubat Cumartesi günü serbest bırakılan eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun, tedavi olmak için Almanya’ya geleceği bildirildi. Alman medyasına yer alan haberlerde Batkivşçina Partisi’nin, sırt ağrıları çeken Timoşenko’nun Almanya Başbakanı Angela Merkel’in davetini kabul ederek, mart ayında Berlin’deki Charite hastanesinde tedavi olacağı yönünde açıklama yaptığı belirtildi. Timoşenko’nun 6-7 Mart’ta İrlanda’nın başkenti Dublin’de yapılacak Avrupa Halk Partisi Zirvesi’ne katılacağı, ardından Berlin’de Charite hastanesinde tedavi olacağı kaydedildi. Bel fıtığı tedavisi gördüğü ifade edilen Timoşenko, daha önce Charite hastanesi uzman sağlık ekibince cezaevinde muayene edilmişti. Almanya Başbakanı Merkel, özgürlüğe kavuştuktan sonra Timoşenko ile telefon görüşmesi yapmış ve tedavi olması için Almanya’ya davet etmişti.

Haberin Devamı