Gazete Vatan Logo

Halkı silahlandırıp okul yapmış!

Bursa eski Valisi Taşanlar'ın, kendi adını verdiği ve dün ismi değiştirilen okulu, silah ruhsatı verip 'Bağış' alarak yaptırmış.

Gazeteport'un haberine göre, Bursa'da 1996-1999 yılları arasında üç yıl süreyle Valilik yapan Orhan Taşanlar'ın, kendi adını verdiği ve dün ismi değiştirilen okulu, silah ruhsatı vererek yaptırdığı belirlendi.

Taşanlar'ın Valilik döneminde 450 kişiye silah ruhsatı verdiği ve ruhsat başına da 'Bağış adı altında' o günkü para ile 250-500'er milyon lira toplandığı belirlendi. Toplam bağış miktarı 108 milyar lira oldu. Okul da bu paralarla yapıldı ve 'Vali M. Orhan Taşanlar Ortaokulu' adı verildi. Okulun adı dün, 'Kızıklar' olarak değiştirildi ve yeni tabela asıldı.

Taşanlar'ı görevden alan dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, bağış uygulamasını kaldırıp soruşturma açtırmıştı. Soruşturmada silah ruhsatı verilip para alınanlar arasında mobilyacı, emlakçı, fırıncı, fotoğrafçı müteahhit, derici, gözlükçü, balık komisyoncusu, pastacı, nakliyeci, lokantacı, zeytin tüccarı ve oto elektrikçilerinin de bulunduğu belirlenmişti.

"YIKICI ÖNCÜ"

Bursa Eğitim Bir- Sen üyeleri bir süredir bu okulun adının değişmesini istiyorlardı. Bursa Valisi Münir Karaloğlu bu istemi uygun buldu. Sendika Başkanı Numan Şeker 'Bursa'da 28 Şubat döneminin yıkıcı öncülüğünü yapan Orhan Taşanlar'ın ismi, bir eğitim kurumunda kalamazdı' dedi. Eski Vali Taşanlar ise bu kararın iptali için başvuruda bulunacağını açıkladı.

Taşanlar'ın Bursa Valiliği görevinden alınmasından hemen sonra Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi Erol Evcil yakalanmış ve bir yıldır Bursa'da saklandığı belirlenmişti. Taşanlar İstanbul Emniyet Müdürü olduğu dönemde, gazeteci Metin Göktepe'nin duvardan düşerek öldüğünü öne sürmüş ancak Göktepe'nin polislerce dövülerek öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. Ankara Emniyet Müdürüyken de, Kızılay'daki memur eyleminde "Erkekseniz gelin ulan" diyerek bir memuru tokatlamış, basketbol maçında da gazeteci dövmüştü.

Haberin Devamı