Gazete Vatan Logo

Halkbank'ı fena dolandırdılar!

Şanlıurfa ve Adana'dan getirdikleri işsizler üzerinden 6 milyon dolarlık KOBİ kredisi kullandılar

Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturan 17 kişilik bir "şebeke" ortaya çıkarıldı. Şebeke elemanlarının, Halkbank’ı 6 milyon YTL dolandırdığı tespit edildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği görevlileri, Halkbank Büyük Sanayi Şubesi’nden "küçük, orta boy işletme (KOBİ) kredisi" adı altında, örgütlü bir şekilde dolandırıcılık olayının gerçekleştirildiğini tespit ederek, Mart 2007’de bir çalışma başlattı.

Projeli olarak yürütülen ve "Arapsaçı" adı verilen çalışma kapsamında Mehmet Ç, Mahmut Ç, Yüksel K, Gürkan K, Atila D, Tahir U, Musa G, Salih S, Tamer K, Arif A, Halil A, Ufuk Y, Kerim G, Tahsin Ç, Haydar Ö, Ali A. ve Günfer S. gözaltına alındı.

Bu kişilerin Şanlıurfa ve Adana illerinden işsiz kişileri Ankara’ya getirdikleri ve Maltepe semtinde tuttukları evlere yerleştirdikleri belirlendi.

Şebeke elemanlarının muhtarlıktan aldıkları ikamet belgeleriyle iş yeri belgesi hazırladıkları, vergi dairesinde mükellef gibi göstererek, oda başkanlıklarına kayıt yaptırdıktan sonra kooperatiflerdeki işbirlikçileri aracılığıyla ticari kredi aldıkları ortaya çıkarıldı.

Zanlıların işsiz kişiler adına kağıt üzerinde kurdukları işletmeler adına 25-30 bin YTL arasında KOBİ kredisi aldıkları saptandı. Suç örgütünün 300 kişi adına bankadan 6 milyon YTL civarında kredi dolandırıcılığı yaptıkları belirlendi.

Gözaltına alınan kişiler arasında bankanın yolsuzluk yapıldığı dönemdeki şube müdürü Tamer K, bir oda başkanı Atila D, Cumhuriyet Vergi Dairesinde memur olarak görev yapan Gürkan K, bankanın istihbarat görevlisi Tahir U. bulunuyor. Olayın ortaya çıkmasından sonra kaçtığı belirtilen bir oda başkanının da arandığı kaydedildi.

Yakalanan kişilerle birlikte bir adet ruhsatsız tabanca, 70 adet fişek, 1 adet kuru sıkı tabanca, 50 adet kaçak cep telefonu, bin 500 adet CD ele geçirildi. Yapılan incelemeler sonucu, zanlıların çocuk ve hayvan istismarına yönelik CD çoğaltarak, piyasa sürdükleri belirtildi. Emniyet Müdürlüğünde sorguları tamamlanan zanlılar, mahkemeye gönderildi.

Haberin Devamı