Gazete Vatan Logo

Halk direndi polis çekildi

Çin’in 2017 seçimlerinde Hong Kong'a müdahale etmesine karşı çıkan onbinlerce gösterici geri adım atmadı. Yerel yönetim gösterilerin büyümemesi için polisi sokaklardan çekme kararı aldı.

1997 yılına kadar Birleşik Krallık’a bağlı bir sömürge devletiyken dış işlerinde Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel bir yönetim haline gelen Hong Kong'da cumartesi gününden beri büyük bir halk hareketi devam ediyor. Dünyanın en kısıtlayıcı hükümetleri arasında başı çeken Çin Hükümeti'nin aksine basın ve toplanma özgürlüğüne sahip olan Hong Kong halkı, 2017’de gerçekleşecek seçimlerin serbest şekilde düzenlenmesi talebiyle sokağa çıkarak polisle çatıştı. En şiddetli gösterilerin pazar günü ve pazartesi sabahı gerçekleştiği ülkede onbinlerce kişi biber gazı ve coplara karşı slogan atarken, 38 kişi yaralandı . Hükümet binalarına zorla girmek, yasadışı gösteri düzenlemek, kamu alanlarında düzeni bozan eylemlerde bulunmak, kamu yetkililerine saldırmak ve emniyet yetkililerini görevlerinden alıkoymak suçlarından 78 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

'Eve dönün'

Hong Kong Yönetimi Başkanı Leung Chung-Ying, 7 milyon Hong Kongluya ‘sükunet ve nizama uyma' çağrısı yaptı. Yönetimin, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nu yardıma çağırdığı haberlerini yalanlayan Leung, polis gücünü sokaklardan çekeceklerini belirterek protestoculardan eve dönmelerini istedi. Göstericiler yönetimin çağrısına karşın hükümet binası çevresinde sabahladı.

Gösteriler başka bölgelere de sıçradı. Hong Kong emniyetinden yapılan açıklamada son müdahalelerde polisin 87 kez biber gazı kullandığı belirtildi. Gösterilerin şeddetinin artmasından çekinen Hong Kong yönetimi okulların, alışveriş merkezlerinin, hükümet binalarının, iş merkezlerinin ve toplu taşımanın bir gün çalışmayacağını duyurdu. Halk sıkı yönetim ilan edilmesinden çekiniyor. Yerel basın ise gösterilerin yarın daha da büyüyeceğini yazıyor.

Çin reddetti

Çin’in 2017 seçimlerinde adayları inceleceği ve seçimlere kısıtlama getireceği iddialarına yanıt veren Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Çunying, Hong Kong’un Çin'in hakimiyeti altında olduğunu vurgulayarak, "Çin'in iç meselelerinde tüm dış müdahalelere karşıyız'' dedi.

Haberin Devamı

Instagram bloklandı!

Instagram, Facebook ve Çin'de Twitter alternatifi olarak kullanılan Sina Weibo üzerinden #OccupyCentral (Meydanı işgal et), #OccupyHK (Hong Kong'u işgal et) gibi etiketlerle başlatılan protesto kampanyası Instagram'ın Çin bölgesinde kapatılması üzerine son buldu. Weibo üzerinde de söz konusu etiketlerin kullanımının engellendiği belirtildi.