Gazete Vatan Logo

Halk açken o kaplanını tavukla besliyordu!

Yoksulluk ve işsizlikle savaşan halkı çileden çıkaran, First Lady Leyla Trabelsi ve ailesinin lüks içinde yüzmesi oldu...

Yasemin devriminin fitilini ilk olarak WikiLeaks’in yayınladığı First Lady Leyla Trabelsi ve ailesinin yolsuzluklarını ortaya koyan belgeler ateşledi. Zaten First Lady’ye kızgın olan Tunuslular, yolsuzluk belgeleriyle iyice çileden çıktı. ABD’nin Tunus Büyükelçisi Robert F. Godec tarafından 2009’da gönderilen “Tunus’ta Yolsuzluk: Senin Olan Benimdir” başlıklı gizli belgede şunlar yazıyordu: “Tunuslular Leyla Trabelsi ve ailesinden nefret ediyor. Leyla Trabelsi, 1992’de Zeynel Abidin Bin Ali ile evlenmeden önce, eğitim seviyesi düşük aileden gelen bir kuafördü. Fakat First Lady olduktan sonra ailesiyle birlikte Tunus’un en önemli şirketlerinde büyük hisse sahibi oldu. Tunus iş dünyasının yarısı evlilik yoluyla mutlaka bir Bin Ali bağlantısına sahip. O ve geniş ailesi Trabelsi’ler Tunus halkının öfkesini çekiyor. Onların düşük sosyal statüsü, eğitim seviyesi ve tüketim düşkünlüğü hakkında iğneli sözler işitiyorum.”

Fransa’dan uçakla tatlı getiriyordu

“Plaj kenarındaki villaya tatlılar Fransa’nın St. Tropez kentinden getirildi. Çok sayıda hizmetli vardı. Günde dört tavuk yiyen bir kaplan besliyorlardı.” Belgede Godec, Leyla Trabelsi’nin fahiş tüketim harcamalarını ve ailesinin ülkenin önemli şirketlerini eline geçirmesini anlatırken, Bin Ali’leri “Mafya Ailesi” diye nitelemişti. New York Times’ın konuştuğu bazı göstericiler ise “Bin Ali aslında iyi bir insan. Bizim isyanımız ekonomik sorunlara değil Leyla Trabelsi ve ailesinin yolsuzluklarına” ifadelerini kullandı.

Servetleri 5 milyar dolar

Fındık satan bir ailenin 11 çocuğu arasındaki tek kız olan Leyla, Bin Ali ile evlenince Trabelsi Ailesi’nin Tunus ekonomisini istilası başladı. Otel zincirleri, bankalar, alışveriş merkezleri, hava yolları ve radyo istasyonları kuran Trabelsi ailesi ülke ekonomisinin neredeyse yarısına hakim oldu. 2007 yılında Bin Ali eşine Tunus’un tarihi Kartaca bölgesinde devlete ait bir araziyi okul yapması için hediye olarak verdi. Ayrıca 1.5 milyon dolar da devlet bütçesinden inşaat için ayrıldı. Ancak Leyla bu araziyi Belçikalı yatırımcılara sattı. Bin Ali’nin bir damadına banka, diğerine de konak verdiği de biliniyor. Bin Ali’nin toplam servetinin 5 milyar dolar olduğu söyleniyor.

Kartaca Kraliçesi!

Tunus First Lady’si, “Kartaca Kraliçesi” olarak adlandırılıyor ve Arap dünyasının en güçlü kadınları arasında gösteriliyor. Kaumoyu araştırma şirketi Faqs’ın yaptığı araştırmaya göre de adı en güçlü 50 Arap arasında geçiyor.

Yeğenini öldürdüler

FIrst Lady’nin iş adamı yeğeni de ülkeden kaçamadan öldürüldü. İddialara göre Muhammed Bin Kilani isimli pilot önceki günkü olaylar sırasında Leyla Bin Ali’nin ailesinden bazı kişileri yurtdışına kaçırması için havaalanına çağrıldı. Ancak pilot “Ben Tunus sokaklarında kan akarken onlardan kimseyi kaçırmam” diyerek bunu reddetti. Tunus sokaklarında dolaşan söylentilere göre o uçağa Trabelsi sülalesinin en zengin ve en etkili isimlerinden First Lady Leyla Bin Ali’nin yeğeni Imad Trabelsi binmek istedi. Yurt dışına kaçamayan Trabelsi, askeri hastanede gözetim altına alındı. El Cezire televizyonu ise yeğeninin öldürüldüğünü duyurdu.

FIRST LADY’NİN MÜSRİFLİĞİ ÇİLEDEN ÇIKARTTI



LEYLA’NIN EVİNİ YAKTILAR

Halkın First Lady’ye olan nefreti dinmek bilmiyor. Tunus’un yazlık beldesi Hammamet’te Bin Ali Ailesi’ne ait köşkler ilk yağmalanan yerler oldu.

Haberin Devamı