Gazete Vatan Logo

Haliç’te ‘altın’ dönüşüm!

Yat limanı ile dönüşümün merkezi olacak

Yat Limanı projesiyle dikkatleri çeken Haliç, kentsel dönüşüm sayesinde gelişecek. Yatırımcıların odağındaki bölgede, niteliksiz binalar yerini otel ve ofislere bırakacak.

Haliç‘e yapılacak Yat Limanı projesi, gözleri bölgenin gayrimenkul potansiyeline çevirdi. Haliç’in çehresini değiştirecek proje ile bölgeye yapılacak yatırımların artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Haliç’te eski sanayi alanlarının dönüşümüyle başlayan gelişim, otel ve üniversitelerin bölgede yer almasıyla hızlandı. Arsa sıkıntısı nedeniyle konut yatırımlarının çok fazla yapılamadığı bölge, kentsel dönüşüm için önemli bir potansiyel sunuyor.

Otel yatırımları geliyor

Eva Gayrimenkul Değerleme Direktörü Özdil Şahin, bölgede kongre merkezleri ve otel yatırımlarının olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bölgede son yıllarda yapılmış otel yatırımları arasında Amplio GYO’nun Hilton Garden Inn dikkat çekiyor. Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesi kapsamında iki adet otel planlanıyor. Bunun dışında bölgede turizm yatırım belgesi bulunan yapım aşamasında 4 ve 5 yıldızlı birkaç otel daha bulunuyor. ”

Haliç’in konut sektörü açısından henüz potansiyelini kullanamadığını belirten Şahin, şunları söyledi: “Bölgede yapıların çoğu yıpranmış ve niteliksiz. Bölgedeki parsellerin küçük olması ve çoklu mülkiyet yapısı sebebi ile yeni konut geliştirmek oldukça zor. Bununla birlikte bölgede arsa toplayan yatırımcılar da olduğu biliniyor. Yapıların arsa olarak satıldığı görülüyor.”

Central Park benzetmesi

HALİÇ‘e 2007 yılında yatırım yapan Amplio GYO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, Haliç’in gün geçtikçe New York’taki Central Park’a benzediğini belirterek, “Çünkü şehrin ortasındaki bu vahada hem üniversiteleri, hem konutları hem otelleri hem eğlence alanlarıyla burası bütün şehre hizmet edecek bir alan. Haliç’teki kentsel dönüşümün çok daha hızlı ilerleyecek. Central Park’ın çevresi nasıl büyük bir değerdeyse, Haliç’in çevresi de aynen o şekile gelecek” yorumunu yaptı.

Metrekare 10 bin TL’ye geldi

Özdil Şahin, bölgedeki konut ve arsa fiyatları hakkında da şu bilgileri verdi: “Sütlüce’de yer alan 250-600 metrekare aralığındaki konut imarlı arsalar için 1.500-2.500 lira, 500-3 bin metrekare alanlı ticari imarlı arsalar için ise 7 bin-10 bin lira arasında talep ediliyor. Konut fiyatları yeni yapım sosyal donatı özellikleri bulunmayan binalarda 1.500- 3 bin lira aralığında değişiyor. Tüm bu gelişmeler ile birlikte son yıllarda konut açısından bölgede bazı yeni projeleri de görmek mümkün. Kılıç İnşaat Japon Evleri, Gül İnşaat Eyüp Park, Nef Haliç projeleri gibi. Bu konut projelerindeki talep edilen fiyat aralıkları sırası ile 3 bin ile 7 bin lira arasında değişiyor.”

Binalar konut ve iş merkezine çevriliyor

RE/MAX Türkiye Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, Haliç’te son 7-8 yıldır yaşanan değişimin gayrimenkul fiyatlarına da yansıdığını söyledi. Karahan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Haliç kıyısındaki Hasköy’de mevcut binaların konut ve iş merkezine dönüşmesi süreci yaşanıyor. Semtteki gayrimenkul sahipleri bu süreçten memnun.”

Kentsel dönüşümle gelişecek

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Yöneticisi Özge Aklar, Haliç Yat Limanı projesinin bölgenin çehresini temelden değiştireceğini söyledi. Aklar, bölgede konutların genellikle niteliksiz olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Çehre dönüşümünün bu yapıyı da değiştireceği tahmin ediliyor. Fatih Belediyesi’nin Cibali, Balat ve Ayvansaray bölgelerini kapsayan bir kentsel dönüşüm çalışması var. Ayrıca Dolapdere Caddesi üzerindeki Dolapdere - Piyalepaşa Bulvarı ve Çevresi’nde imar hakları belirlendi. Piyalepaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa ve Keçecipiri mahallelerini kapsayan planlama çalışmaları söz konusu. Sütlüce Sahil tarafından Hilton Garden Inn Oteli’nin arkasında konumlu olan alan riskli alan ilan edilmiş olup, imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak. Piyalepaşa Bulvarı, Fişekhane Deresi Caddesi, Tahtakadı Sokağı ile Bahriye Caddesi’nin bir kısmını kapsayan “Kasımpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi” de yapılacak. Bölgede yatırım için elverişli arsa bulma sıkıntısına rağmen, bölge kentsel dönüşüm ve kamu yatırımlarıyla değişim sürecine girdi. Sütlüce bölgesi, gelişen kültürel ve rekreasyonel tesisleri, ticari, otel ve konut yatırımları ile İstanbul’un yeni çekim merkezlerinden biri olmaya adaydır.”

Haberin Devamı