Gazete Vatan Logo

Halep'teki saldırılara tepkiler

Arap Birliği ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Suriye'nin Halep ilinde sivil vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen saldırıları kınadı.

Halep'teki saldırılara tepkiler

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu'l Gayt yaptığı yazılı açıklamada, "Halep kentinde sivillere yönelik günlerdir devam eden operasyonları şiddetle kınıyoruz. Gerilimin bu şekilde tırmandırılması bazı taraflarda bulunan ve askeri çözümün dayatılmasının siyasi çözüme olan ihtiyacı aştığı yönündeki yanlış kanaati yansıtıyor." ifadesini kullandı.

Sivil halka karşı yasaklı silahların kullanıldığı yönündeki haberlere değinen Ebu'l Gayt, bu durumun, üzücü ve çok tehlikeli olduğunu, kanıtlanması durumunda da acilen durdurulması gerektiğini dile getirdi.

Ebu'l Gayt açıklamasında, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni ahlaki ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmeye, ateşkes konusunda çalışmalarda bulunan tüm taraflara da sivil halka yardım etmeleri çağrısında bulundu.

İİT'den yapılan ve Genel Sekreter İyad Emin Medeni imzasını taşıyan yazılı açıklamada da Halep kentinde sivil vatandaşlar ile yardım konvoylarına yapılan hava saldırılarıyla ilgili 'vahşice' nitelendirmesinde bulunuldu ve saldırıların şiddetle kınandığı belirtildi.Sivil vatandaşlara ve yardım konvoylarına yönelik saldırıların 'savaş suçu' olduğu ve Esed rejiminin bu saldırılardan dolayı hesaba çekilmesi gerektiği ifade edilen açılamada, bu saldırıları gerçekleştiren Esed rejimine destek veren ülkelerin de işlenen 'savaş suçunun' sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği vurgulandı. Suriye'de ateşkes ile ilgili girişim yürüten ülkeler ile uluslararası topluma çağrı yapılan açıklamada, yıkıcı hava saldırıları ile artarak devam eden yıkım ve insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için acil girişim yapılması gerektiği kaydedildi.

Haberin Devamı