Gazete Vatan Logo

Halep senaryosu

Türkiye'yi Musul operasyonunda oyun dışı tutmak isteyen ABD, bir yandan Kuzey Irak-Kuzey Suriye hattında PYD-PKK eliyle terör koridoru oluşturmaya çalışırken, bu projeye karşı Ankara ile Moskova'nın da yeni bir harita üzerinde uzlaştığı konuşuluyor.

Halep senaryosu

Irak'ın El Bukemal ve Yarubiye sınır kapılarından başlayarak Haseke, Kamışlı, Dirbesiye, Tel Abyad, Ayn el-Arap, Cerablus, Çobanbey, Azez ve Afrin'i içerisine alarak Halep'in kuzeyinde oluşturulmak istenen ABD destekli terör hattı projesine karşı Ankara ve Moskova arasında yeni bir bölge haritası konusunda mutabık kalındığı iddia ediliyor. Yeni Şafak'a bilgi veren kaynaklara göre Halep'ten başlayarak İdlip, Lazkiye, Rakka, Haseke ve Deyr Zor bölgelerini de içine alan proje, savaş öncesi duruma yakın demografik yapı baz alınarak şekillenecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte başlattığı harekât kapsamında, kuzeyde 1300 kilometrekarelik bölge terör unsurlarından temizlendi ve 110 kilometre uzunluk-46 kilometre derinliğe ulaştı. Halep önlerine kadar ilerleyen TSK-ÖSO ittifakının Rusya ile varılan anlaşma sonucu şehir merkezine kadar ilerleyebileceği ve Esed rejiminin bölgeden çekilerek Lazkiye-Tartus hattına dönebileceği de iddialar arasında. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'güvenli bölge'yi 5 bin kilometrekare ilan etmesinin yine Putin'le varılan uzlaşma kapsamında olduğu belirtiliyor. Muhaliflerin Halep merkezine başlattığı son operasyon da bu tezi destekler nitelikte. Esed rejiminin tüm çağrılarına rağmen Kremlin'in Halep'e operasyon konusuna bir süredir mesafeli duruşu da dikkat çekiyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Rus uçaklarının 13 gündür Halep'te hiçbir operasyon düzenlemediğini belirtti.

Haberin Devamı

PYD-PKK HARİTASI ÇÖP OLDU

Halep merkez ve kuzeyi ile birlikte Haseke, Tel Abyad, Afrin ve Ayn el-Arap'ta Suriye PKK'sının 'kanton', 'federasyon' ya da 'özerk bölge' temelli hiçbir dayatmasının kabul görmeyeceği ve örgüte karşı Rusya ve Türkiye'nin ortak mücadele vereceği öğrenildi. 2015'ten beri sözde 'özerk kantonlar' ilan eden ve Suriye'nin kuzeyinde birçok bölgeyi işgal eden PYD-PKK'ya karşı Fırat Kalkanı kapsamında operasyon yapılacağı da gelen bilgiler arasında. PYD'den arındırılan bölgelerin yeniden yerel unsurlara devredileceği ve mahalli meclisler kanalıyla yönetileceği kaydediliyor. Anlaşmaya göre Esed rejimi ise Lazkiye ve Tartus'ta egemenliğini pekiştirecek. Putin cephesinin Halep konusunda Nusra ve Ahrar'uş Şam gibi grupların bölgeden tahliye edilmesinde de ısrarcı olduğu vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Tank takviyesi

ÖSO savaşçıları hem Azez-Cerablus arasında hem de Halep'te operasyonlara katılırken TSK da bölgeye tank takviyesini sürdürüyor. Dün İslahiye'den sınır bölgesine çok saıyda tank ve zırhlı araç sevk edildi. Araçların Fırat Kalkanı çerçevesinde Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlarda kullanılacağı belirtiliyor.

YENİ ŞAFAK