Gazete Vatan Logo

Hala yaşayan vardır diye...

Oksijen dubalarından gemiye hava basılıyor

Hala yaşayan vardır diye...

Güney Kore, yüz yılın en korkunç deniz kazasında geminin altında kalan 268 kişiye ulaşmak için elinden geleni yapıyor. Hala yaşayan kazazedelerin bulunma olasılığına karşı dev oksijen dubalarından gemiye hava yollanıyor...

Güney Kore’de Incheon sahilinden Jeju Adası’na gitmek üzere yola çıkan 475 yolculu Sewol isimli gemi, Salı sabahı saat 8 sularında yan yatarak batınca 268 kişi enkaza sıkışarak denizin altında kaldı, 179 yolcu ise denize atlayarak kurtuldu. Ülke tarihinin en acılı deniz faciası olarak kayıtlara geçen kaza bölgesinden şu ana kadar sadece 28 kişinin cesedi çıkarılabildi.

‘Sağ çıkma ihtimali sıfır ama...’

Yetkililer, kazazedelerin enkazdan sağ çıkarılabilme ihtimalinin sıfır olduğunu söylese de arama-kurtarma çalışmaları umutla sürdürülüyor. Feribotun su altındaki kısımlarına girmeye çalışan ancak güçlü akıntılar nedeniyle başarısız olan dalgıçlar, enkazı kaldırmak ve hayatta kalması olası kazazedelerin nefes almasına yardımcı olabilmek için aşağıya dev dubalarla oksijen vermeye başladı. Feribot içinde kalanların bulunması için insansız robotlar da kaza yerine gönderildi.

Hava cepleri kurtarabilir

Uzmanlar, hava cepleri oluşması durumunda feribotta sıkışanların 72 saat kadar hayatta kalabileceğini söylüyor. Ancak deniz suyunun aşırı derecede soğuk olması, donma tehlikesini artırıyor. Arama-kurtarma çalışmaları, bölgede etkili olan şiddetli rüzgar, sağanak yağış ve büyük dalgalar nedeniyle güçlükle sürdürülüyor. Küçük bir kısmı su üzerinde kalan feribot, dün tamamen suya gömüldü. Feribotun kaldırılması için gönderilen 3.200 tonluk kurtarma vincinin bölgeye ulaştığı bildirildi. Vinç, 35 metre derinliğe batan feribotu akıntının daha az olduğu bir bölgeye çekmeye çalışacak.

Okul müdürü intihar etti

Batan gemideki yolcuların büyük çoğunluğu lise öğrencisiydi. Anı gemide olan okulun 52 yaşındaki müdür yardımcısı Kang Min-Kyu kazadan sağ kurtuldu. Ancak öğrencilerinin hala denizin dibinde olması, vicdanını kanattı. Okul müdürü, kurtarıldıktan sonra getirildiği Jindo Adası’nda bir ağaca kendini asarak canına kıydı.

Umutlar tükeniyor

Kıyıda bekleyen yolcu yakınları yavaş yavaş umutlarını kaybediyor. Geçen her dakika ve denizden çıkarılan her cesetle yakınlar gözyaşlarına boğuluyor. Ancak yinede kazada sevdiklerini kaybeden binlerce kişi, en küçük bir mucize için olay yerinin yakınındaki rıhtımdan ayrılmak istemiyor.



ENKAZI BU VİNÇ ÇIKARACAK

3.200 tonluk kurtarma vinci kaza bölgesine intikal ettirildi. Vinç feribotu akıntının daha az olduğu bin alana çekerek çıkarmaya çalışacak...

Kaptana tutuklama

Kazanın ardından gemiyi hemen terk ettiği ortaya çıkan Kaptan Kaptan Li Cun-siok ve 2 mürettebatı için tutuklama emri çıkarıldı. 69 yaşındaki Li’nin kazadan önce dümeni üçüncü kaptana bıraktığı belirlendi. Kaza ile ilgili soruşturma düzenleyen müfettişler, 26 yaşındaki üçüncü kaptanın sadece bir yıllık iş deneyimine sahip olduğunu söyledi.