Gazete Vatan Logo

Hâlâ bilmeyenler duymayanlar var

Teşvikler hakkında girişimcilerin çoğunun bilgi sahibi olmadığı anlaşıldı. “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantılarıyla vatandaş destekler hakkında bilgilendirilecek.

Hâlâ bilmeyenler duymayanlar var

Ülkenin ekonomik değer üreten kesimlerinin geleceğe güvenini artırmak, üretimle ilgili sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri geliştirmek, üretimin önemi konusunda farkındalığı artırmak amacıyla “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantıları başlatılıyor.

TOBB, TÜRK-İŞ, TİSK, TESK, TZOB, HAK-İŞ’in de aralarında bulunduğu kuruluşların başkanlarının katıldığı tanıtım toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Ülke olarak daha fazla nasıl üretebiliriz?” sorusuna yanıt aramak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Muhataplar anlayamadı

AK Parti hükümetleri olarak, 14 yıl boyunca ülke ekonomisinin büyütmek için çok sayıda ekonomik teşvik paketini yürürlüğe koyduklarını dile getiren Tüfenkci, şöyle devam etti:

“Reel sektör, ihracatçı ve KOBİ’lerin rahatlatılmasına yönelik reform niteliğinde birçok tedbiri uygulamaya aldık. Bakanlık olarak ekonomimize hız kazandıracak birçok yeniliğe de imza attık. Ancak sahada gördüğümüz manzara ve iş dünyasından aldığımız tepkiler, bu kadar çok iyileştirmelere ve teşviklere rağmen, bu uygulamaların bilinmediğini ve muhatapları tarafından yaygın şekilde anlaşılmadığını gördük.”

Haberin Devamı

Ayaklarına gideceğiz

“Türkiye’yi daha fazla büyütebiliriz” diyen Tüfenkci, bu amaçla ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ temalı toplantılar dizisiyle, Bakanlık olarak üretenlerin ayağına giderek onları dinleyeceklerini söyledi. Bakan Tüfenci, “Toplantıların temel hedefi, Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, ‘laf laf üstüne değil, taş taş üstüne koyacağız’ anlayışını iş dünyasına yansıtabilmektir. Toplantılarla teşvikler, ekonominin son durumu ve gelecek beklentileri iş dünyasının temsilcileriyle istişare edilecek” ifadesini kullandı.

İhtiyaç analizine ilk olarak Van’da başlayacağız

Bakan Bülent Tüfenkci, toplantılarda ticaret erbaplarının görüş ve isteklerinin masaya yatırılacağını, üreten ekonominin ihtiyaç ve etki analizini yapacaklarını söyledi. Tüfenkci, toplantıların merkezi olarak seçilen 12 vilayeti, Van, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Adana, Antalya, Samsun, Edirne, Malatya, Gaziantep, Bursa ve Konya olarak açıkladı. Tüfenkci, “İlk toplantımızı 14 Mart’ta Van’da yapacağız. Bu toplantı dizilerinin devamında ülkemizin başat sektörlerini ele alacağız. Yeni politikalar ve çözümler üreteceğiz. Çalışmalarımızın sonucunda, ‘Türkiye Ticaret Kongresi’ni gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

TOBB üyesi bilgilenecek

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, üyelerinin, vatandaşların pek çoğunun verilen yeni teşviklerden, desteklerden ‘bihaber’ olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Devletimiz teşvik veriyor ama yeterli başvuru olmadığı için pek çok kaynak kullanılamıyor. İşte bu iletişimi sağlayabilmek için yeni bir kampanya başlatıyoruz. ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ toplantılarıyla, devletimizin verdiği destekler konusunda üyelerimizi bilgilendireceğiz.” Hisarcıklıoğlu, toplantıları 5 ay süresince 12 ilde Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci başkanlığında yapacaklarını bildirdi.