Gazete Vatan Logo

Hakketiğimiz notu verdiler

Sıfırcı hocaların ikinci ligde gördüğü Türkiye'ye piyasalar hakettiği notu verdi

KREDİ notu 2011’in ikinci yarısında yatırım yapılabilir seviyeye çıkması beklenen Türkiye, piyasalarda çoktan sınıf atlamış durumda. Uluslararası piyasalarda işlem gören Türkiye’nin CDS’leri 130.91 baz puanla tarihinin en düşük seviyelerinde bulunuyor. Kredi notu Türkiye’nin 9 kademe üzerinde bulunan İspanya’nın CDS’leri 297.11 baz puandan işlem görüyor. İtalya’nın CDS’leri ise 211.25 baz puanda.

Türkiye birinci lige değil şampiyonlar ligine layık

Baa3, CCC+, Caa2, BBB+, AAA ... tek başına birer şifre gibi gözüken bu harf ve rakamlar topluluğu aslında bir ülke veya şirket için hayati önem taşıyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdikleri bu notlar, özellikle yabancı sermaye yatırımları üzerinde etkili. Kredi derecelendirme kuruluşları her ne kadar kriz döneminde büyük itibar kaybına uğrasa da yabancı büyük emeklilik fonlarının sözleşmelerinde yatırım yapacakları ülkelerin “yüksek kredi notuna sahip” olma şartı bulunuyor. Türkiye’nin 2011 yılının ikinci yarısında yatırım yapılabilir seviyeye çıkması (Fitch’e göre) beklenirken piyasalar Türkiye’ye şimdiden çok daha yüksek notu vermiş durumda. Borç krizi nedeniyle zor günler geçiren Avrupa ülkelerinden Portekiz, İspanya, Yunanistan, İtalya, İrlanda ve Belçika, piyasalara göre Türkiye’den çok daha riskli durumda. Ancak bu ülkelerin tamamının kredi notu Türkiye’nin kredi notunun oldukça üzerinde bulunuyor.



Bir ülkenin tahvillerin temerrüte düşme ihtimaline karşı korunma (sigorta) maliyetini gösteren CDS’lere bakıldığında, Türkiye pozitif anlamda her geçen gün farkı daha da açıyor. Cuma günü Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 130.91 baz puanla tarihinin en düşük seviyelerine indi.

Borç krizinden çıkabilmek için AB ve IMF’den 110 milyar euro yardım almasına rağmen kredi notu hâlâ Türkiye’nin 1 kademe üzerinde bulunan Yunanistan’ın 5 yıllık CDS’leri Türkiye’nin 7 kat üzerinde 908.07 baz puandan kapandı.

Krizin pençesindeki bir diğer ülke İrlanda’nın CDS’leri ise 543 baz puandan işlem görüyor. 85 milyar euro yardım alan ‘batık’ İrlanda’nın kredi notu Türkiye’nin tam 6 kademe üzerinde. CDS’leri 185.25 baz puanda bulunan Belçika’nın kredi notu Türkiye’nin 9 kademe, CDS’leri 428 baz puandan işlem gören Portekiz’in kredi notu Türkiye’nin notundan 7 kademe daha yüksek. Piyasalara göre Türkiye’den 2.5 kat daha riskli olan İspanya’nın da notu yine Türkiye’nin kredi notunun 9 kademe üzerinde bulunuyor.

Kredi notu “AAA” ile en üst seviyede bulunan Fransa’nın CDS’leri ile Türkiye CDS’leri arasındaki fark ise sadece 40 baz puan.

BRIC’i yakaladık

Türkiye’nin CDS’leri BRIC olarak bilinen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’e kıyasla son 1 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Türkiye 5 yıllık CDS’lerinin Çin’in CDS’lerine farkı 70 baz puan düzeyine indi. Brezilya CDS’leri göre fark da geçen hafta 22 baz puanla 19 ayın en düşük düzeyindeydi. CDS’ler 29 Kasım’da Rusya’nın 21 baz puan altına indi, bu rakam da 1 yıllık sürenin en düşük farkını ifade ediyor. CDS’ler Hindistan’ın da 37 baz puan altında. Uluslararası haber ajansı Bloomberg’e konuşan Bank of America Merrill Lynch’in Londra’da görev yapan gelişmekte olan Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Tahvil ve Döviz Piyasaları Stratejisti Arko Sen, “Piyasalar, Türkiye’nin yakın zaman içinde yatırım düzeyinde nota sahip olacağını fiyatlıyor. Biz bunun gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz, 2011 sonuna doğru gerçekleşmesi muhtemel” dedi.

Ekim 2008’de 849 baz puan düzeyinde olan Türkiye CDS’leri yıl başında 183 baz puana, dün ise 130 baz puana kadar geriledi. Sen, “Türkiye’nin yatırım düzeyinde not alması Brezilya ile CDS farkını muhtemelen sıfıra çekecek” yorumunu yaptı. Royal Bank of Canada Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejisti Paul Biszko da, “Türkiye’nin kökenleri anlamında iyi şeyler oluyor. Bunlar bankacılık sisteminin güçlü olması, bu yıl gösterilen mali performans, ülke için genel yatırımcı güveninin rahat olması ve dış sorunlara karşı yüksek direnci bunlar arasında” diye konuştu.

Haberin Devamı