Gazete Vatan Logo

Hakim: Bu yargılamalar şehitlerimiz sayesinde

İstanbul’daki ana davada mahkeme başkanı “15 Temmuz dış güçler eliyle ülkemize işgal girişimiydi. Eğer burada yargılama yapabiliyorsak vücudunu tankın paletlerine siper edebilmiş cesur şehitlerimizin sayesinde” dedi

Hakim: Bu yargılamalar şehitlerimiz sayesinde

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul’da yaşanan eylemleri planladığı ve “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi oldukları iddiasıyla bir numaralı sanığı Fetullah Gülen olan, 6’sı general, 17’si subay olmak üzere 24 sanığın yargılandığı davada eski 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk’ün çapraz sorgusu tamamlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri’de yapılan duruşmada, darbecilerin atama listesinde 1. Ordu Komutanı görünen Erdal Öztürk, “Ben izindeyken onlar toplantı yapıp benim ismimi kullanarak istismarda bulunmuşlar” dedi.

Suçu firarilere atıyorlar!

Başsavcıvekili Fatih Karakuş, “Atama listelerini oluşturanların FETÖ’cü olduklarını söylüyorsunuz ancak bunların kim olduklarını söylemiyorsunuz. Kim bu isimler?” diye sordu. Öztürk de, “Bildiklerim basına yansıyanlar kadardır. Uzay Şahin’i biliyorum” şeklinde yanıt verdi. Bunun üzerine araya giren Başsavcıvekili Karakuş, “Ankara’daki davalarda da aynı şeyi yapıyorlar, suçu firari ve kaçak olanların üzerine atıyorsunuz. Buradaki sanıklar arasında bildiğiniz kimse yok mu?” diye tepki gösterdi. Öztürk de “Sanıklardan Muzaffer Düzenli’den de şikayetçiyim” dedi.

Haberin Devamı

‘Savunma’ uyarısı

Mağdur yakınları ve gazilerin de izlediği 2. duruşma başlarken Mahkeme Başkanı Cem Karaca kısa bir açıklama yaptı. Karaca şunları söyledi: “15 Temmuz basit bir durum değil, dış güçler eliyle ülkemize açıkça işgal girişimiydi. Bu girişim başta aziz şehitlerimiz ve gaziler olmak üzere üniformasına leke sürmemiş TSK’nın ve emniyetin kahraman evlatlarını tarafından püskürtülmüştür. Eğer burada yargılama yapabiliyorsak gerektiğinde vücudunu tankın paletlerine siper edebilmiş cesur şehitlerimizin sayesinde olmuştur. Aziz Türk milleti adına yargılama yapan mahkemenin görevi, suçu ve suçsuzu ayırıp suçluları gerekli şekilde cezalandırmaktadır. Yargılamanın ilk aşaması da savunmadır. Savunma alınırken yargılama faaliyetleri sırasında dışarıdan yapılacak müdahalelere engel olmak mahkememizin sorumluluğudur.”

‘Cumhurbaşkanı rica etti...’

Haberin Devamı

Bazı avukatların sorularına tepki gösteren Erdal Öztürk, “Burada ısrarla suçlu yaratmaya çalışıyorsunuz. Masum olamaz mıyız, bir tane delil yok, hayali sorular soruyorsunuz” diye konuştu. Burada bir şeyi ilk kez açıklamak zorunda kaldığını belirten Öztürk, “Tümgeneralken emekli olmak istedim, Cumhurbaşkanı beni çağırdı, göreve devam etmemi istedi, rica etti, ben de ‘ricanız benim için emir olur’ deyip görevi devam ettirdim. Sayın Cumhurbaşkanımız ve bugünkü Genelkurmay başkanımız ısrar edip ‘kalın’ demeseydi tümgenerallikten emekli olacaktım” ifadesini kullandı.