Gazete Vatan Logo

Haftanın gündemi zeytinlik alanlar

TBMM 22 Haziran’a kadar aralıksız çalışacak...

Haftanın gündemi zeytinlik alanlar

Meclis, zeytin sahalarının yatırıma açılması ile ilgili düzenlemeyi de içeren önemli konular için mesai yapacağı yoğun bir haftaya daha giriyor. Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’na göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini, çoğalmalarını engelleyecek, kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verebilecek, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek. Bu sahalarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile tarımsal işletmelerin yapımı, işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine bağlı olacak.

2. madde geri çekildi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tasarının, “kamu yararı kararı alınan yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilebilmesine yönelik düzenlemeyi” içeren 2. maddesini komisyona geri çekmişti. Komisyon, bu hafta gündem yaparak maddeyi görüşecek. Madde üzerinde değişiklik yapılıp yapılmayacağına, yapılacaksa da nasıl bir değişiklik yapılacağına komisyondaki müzakerelerden sonra karar verilecek. Tasarının görüşmeleri Genel Kurulda devam ettiği için, madde üzerinde komisyonda kararlaştırılan değişiklik, 2. maddenin görüşmeleri sırasında maddeye eklenebilecek.

Haberin Devamı

Dosyaları konuşulacak

Mecliste ayrıca HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün devamsızlık dosyaları görüşülecek. Karma Komisyonun, Öztürk ve Sarıyıldız’ın, “devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesi” yönünde karar vermesi durumunda dosya TBMM Genel Kurul gündemine gelecek. Genel Kurul da aynı yönde karar verirse, HDP’li Öztürk ve Sarıyıldız’ın milletvekilliği üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla (276) düşürülecek.

Haberin Devamı