Gazete Vatan Logo

En güzel Cuma mesajları... 21 Nisan Cuma namazı saat kaçta kılınacak?

Müslümanlar için en mübarek günlerden biri olan Cuma gününde sevdiklerinizi mutlu etmek çok önemlidir. Sevdiklerinize bugünün ne kadar önemli olduğunu derlediğimiz en güzel Cuma mesajlarıyla anlatabilirsiniz. Peki 21 Nisan Cuma namazı saat kaçta kılınacak?

En güzel Cuma mesajları... 21 Nisan Cuma namazı saat kaçta kılınacak?

Dünya üzerinde mevcut bulunan pek çok din vardır. Belirli zamanlarda eski yıllarda bu dinlerin her biri farklı kitaplara olan inançlarını sürdürmüştür. Günümüzde de Türk toplumu olarak bizler Arap milletinden gelen Müslümanlık dinine inanmaktayızdır. Ülkemizin dörtte üçü bu dine mensuptur. İslamiyet’in yayılmaya başladığı bu sıralar da Hz. Muhammed (s.a.v.) son peygamber olarak dünyaya gönderilmiştir. Kitabımız Kur’an-ı Kerim, peygamberimiz ise Hz. Muhammed (s.a.v.)’ dir. Tüm dinlerde olduğu gibi Müslümanlık dininin de birtakım esasları vardır. Bunlar için hazırlanan bazı İslami şartlar vardır. İslamiyet’in şartları olarak bilinen bu maddeler arasında en önemlisi de namazdır.

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

CUMA MESAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Namaz dinin direğidir. Her Müslümanın mutlaka beş vakit namazını kılması gerekir. Her gün sabahtan akşam vaktine kadar beş tane ezan okunur. Bu ezanlardan sonra da Müslümanların diğer namaz vakti gelmeden namazlarını kılmaları gerekir. Yüce Allah Müslüman toplum için onlara Cuma namazlarını ve bayram namazlarını farz kılmıştır. Müslümanlık dininde iki tane dini bayram vardır. Bunlar Ramazan ve Kurban’dır. Bu iki bayramda da sabahtan camilere gidilerek bayram namazlarının kılınması gerekir. Cuma namazının farz kılınmasının sebebi de Kur’an-ı Kerim’in ilk vahyinin bu günde gelmesinden dolayıdır. Bu nedenle dinimiz Cuma gününe çok önem verir. Müslüman erkeklere de bu Cuma namazını kılınması farz olarak yazılmıştır.

Haberin Devamı

Cuma günleri Müslümanların bayramı olarak da görüldüğü için Perşembe akşamından hem maddi hem de manevi temizliğe başlanması gerekir. Her Perşembe akşamında Cuma günü için sela okunur. Ardından da Cuma günü öğle vaktinde tekrardan sela okunur. Öğle ezanına kadar da Müslüman erkeklerin camilere gitmesi gerekir. Cuma namazının kılınması için safhalarda yerlerini almalıdırlar. Cuma namazı cemaatle kılınması gereken bir namazdır. Cami hocası ile beraber bu önemli namaz kılınmaya başlanır. Peki, ya Cuma namazı nasıl kılınır. Bunun için detaylı bilgi almak için hemen aşağıdaki yazımızı takip ederek öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cemaatle kılınması gereken Cuma namazı diğer beş vakit namaza göre biraz daha farklı şekilde kılınır. Cami hocası önderliğinde Cuma namazı toplamda 16 rekâtlık bir namazdır. Öncelikle bu namazın dört rekâtlık ilk sünneti kılınır. Kılınan bu sünnet öğle namazının ilk sünnetinde kılındığı gibi aynen kılınır. Ardından cami içerisinde ikinci bir ezan ve hutbe okunur. Okunan bu hutbeden sonra ikamet okunup cemaat namazın iki rekâtlık farzını kılar. Hemen sonrasında dört rekât olan son sünnet öğle namazının ilk sünnetinde olduğu gibi kılınır. Sonrasında ise ‘’Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" şeklinde niyet edilir. Bu niyetten sonra artık öğle namazının farzı gibi bir namaz daha kılınır. Böylelikle Cuma namazının kılınışı sona erer. Biten Cuma namazından sonra tüm cemaate hoca dualar ettirir. Hep bir ağızdan ülkemizin iyi bir geleceği için, dünya barışı için, sağlık ve huzur için dualar edilir, tespihler çekilir. Yapılan bu dualar sonucunda cemaat ise dağılır.

Haberin Devamı

Bazı Cuma günlerinde vatandaşlar hayırlar yaparlar. Çünkü bu mübarek günde yapılan sevaplar bire on şeklinde yazılır. Hayırsever vatandaşlar da Cuma namazlarının çıkışlarında tüm vatandaşlara kek, meyve suyu, lokma gibi çeşitli hayırlarda bulunur. Yüce Allah Cuma namazına çok önem vermiştir. Bu önemli günde Hz. Muhammed (s.a.v.) en temiz kıyafetlerini giyer, en güzel kokularını sürünür, tüm işlerini bırakır camiye giderdi. Biz Müslümanlardan da aynı şekilde her ne işimiz olursa olsun Cuma vaktinde camilere gitmemiz istenir. Bu erkeklerin üzerine düşen başlıca görevlerdendir. Camide toplu bir şekilde namaz kılmak, yapılan hayırlara vesile olmak, dua etmek toplumdaki dayanışmayı arttırır. Bu nedenle Cuma günü cemaatin paylaşması duygularının gelişmesi için oldukça önemlidir. Kadınlarımız da bu önemli günde evde Yasin-i Şerifler ya da bazı Cuma dualarını da okuyabilirler. Aşağıda sizler için bir Cuma duasına da yer verdik. Her Cuma bu duayı okuyarak ibadetinizi yerine getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Cuma Duası

La ilahe illallah Cuma’nın sebebiyle, Muhammed ün Resûlullah gerek yüzün gölgesiyle dünya ve ahiret muradımı ver. Melekler duasıyla, Ya vedüdüm, entel maksudum, Kulhüvellahü eh ad, bin bir kere ya Samet, cennet kapılarını aç, benim günahımdan geç. Benim günahım varsa da senin gibi halikım var. Muhammed Aleyhi selam dostum var. İlahi kabre vardığım gece lütfeyle, yalnız kaldığım gece bilmediğimi bildir. Kabrimi nur ile doldur. Kevser şarabına daldır, ulu cemalini göster. Gece gündüz yalvarırım sana dünya ve ahiret muradımı ver bana. min.

Bu mübarek Cuma gününde paylaşmak da çok önemlidir. Sevgimizi, dostluğumuzu en yakınlarımızla paylaşmak için bu mübarek günde onların hallerini hatırlarını sormalıyız. Haftanın her günü kafamızı kurcalayan meşgalelerden dolayı yakınlarımızı, akrabalarımızı arayıp soramayabilirsiniz. Bu nedenle en azından Cuma günleri onlara iyi cumalar dileyebilirsiniz. Günümüzde tüm bu işlemler artık cep telefonlarımızın mesaj kısımları ile halledilmektedir. Teknolojiye ayak uydurarak bizler de yakın dostlarımıza, akrabalarımıza hayırlı cumalar dilemek için onlara mesajlar atabiliriz.

Cuma Mesajları

Bu dünya fani sakın güvenme, giden gelmez, gelen durmaz, Allah sevgisi gönülden çıkmaz, gönlünüz iman mekânınız cennet olsun, hayırlı Cumalar.

Ey büyük Rabbim. Hayrı ve şerri ayırt edebilmeyi, imtihan olarak verdiklerine yürekten Amenna diyebilmeyi, göstermiş olduğun yolda yürümeyi, Senin yolundan ayrılmamayı, Seni en çok sevenlerden olmayı bana ve sevdiklerime nasip eyle… Hayırlı Cumalar.

Öyle bir dua et ki; günahın tövbenin büyüklüğünden ağIasın. Şeytandan Yaratana sığın ki nefsin seni değiI; sen nefsini yakasın. HayırIı CumaIar.

Çıkarsa kalbinde yara, Yaradan dönüştürür bunu bir gün hayra, sen sabretmesini bilirsen; Yaradan düşürmez seni dara. Kaldır başını semaya, aç ellerini Mevla'ya. Sen istemesini bilirsen, Mevla cevap verir duaya. Cuma günümüz mübarek olsun.

Sağanak sağanak rahmet yağsın yuvanıza, her gün Resûlullah girsin rüyanıza, melekler âmin desin dualarınıza! Dualarda buluşmak dileğiyle, hayırlı Cumalar.

Ayakları şişerdi, o öpülesi ayakları. Ama bizim gibi sabahlara kadar gezmekten değil, sabaha kadar ibadet etmekten. Az yerdi, ama bizim gibi rejim yapmak için değil, fakirliği seçtiğinden. Gece gündüz ağlardı, o ağlayınca meleklerin gözleri dolardı ama bizim gibi pembe diziler yüzünden değil, Mevla’ya olan aşkından. Ne kadar farklıyız değil mi Allah resulünden. Mevla bütün amellerimiz ve niyetlerimizle ona benzemeyi nasip etsin. Amin. Hayırlı Cumalar.

Bu mübarek cuma günü hürmetine evlerimizi aşsız, kalplerimizi aşksız, dillerimizi duasız bırakma… Evlatlarımızı hayırlı, bedenimizi sağlıklı, işlerimizi başarılı kıl. Fakirlere yardım et, zalimlere fırsat verme Ya Rab! Hayırlı Cumalar dilerim.