Gazete Vatan Logo

Haftada 2 geliyorsa endişeye gerek yok!

Ayda 10 günden fazla çalıştırılan gündelikçiler için zorunlu sigorta 1 Nisan tarihinde devreye giriyor. Tek bir SMS atarak günlük 80 kuruş primle sigorta yaptırılabilecek. Fazla çalışan gündelikçiyi bildirmeyen 1.201 TL ceza ödeyecek.

Haftada 2 geliyorsa endişeye gerek yok!

Türkiye’de 1 Nisan’dan itibaren yeni bir dönem başlayacak. Bu tarihten itibaren evinde 10 günden fazla gündelikçi çalıştıran herkese sigorta yaptırma zorunluluğu geliyor. 10 günden çok gündelikçi çalıştırıp sigorta yaptırmayanlar para cezası ödemek durumunda kalacak. Bildirimde bulunmayanlara 1.201 TL para cezası uygulanacak.

Tek SMS olacak

Gündelikçilerin günlük primleri, günlük kazanç alt sınırının yüzde 2’si olacak. Bu da 2015’in ilk 6 ayı için 80 kuruşa karşılık geliyor. Çalışanlar isterlerse kalan sürenin primini ödeyerek bu günleri emeklilikten saydırabilecek. Aynı evde ayda 10 günden az çalışan gündelikçiler için ise sigorta zorunluluğu yok ancak ferdi kaza ve meslek hastalıklarına karşı Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuru yapılabilecek. SGK, ani denetimlerle sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol edecek ve gündelikçi çalıştıranların sigorta yaptırmaktan kaçınmalarını engelleyecek.

Peki yeni sistem nasıl çalışacak? Öncelikle e-Türkiye portalına yoluyla internet üzerinden başvuru yapılabilecek. İşveren; kendisinin ve işçisinin T.C. kimlik numarasını ve ayda kaç gün çalıştıracağını belirtmek durumunda. Prim bankaya veya ödeme talimatıyla yapılabilecek. İnternet dışında SMS yöntemi de olacak. Bu konuda çalışmalar devam ederken detayların Nisan ayı içinde netleşmesi bekleniyor. İlgili yasanın numarası olan ‘5510’ ile tüm GSM operatörlerine atılacak mesajla sigorta yaptırmanın mümkün olacağı belirtiliyor. Bu yöntemle prim de GSM operatörü tarafından faturayla tahsil edilip SGK’ya aktarılacak.

Haberin Devamı

Teşvik avantajı

Gündelikçi çalıştıranlar diğer işverenlere sağlanan tüm teşviklerden yararlanabilecek. Son 6 aydır sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayan 18-29 yaş arasındaki erkekleri ve 18 yaşından büyük kadınları çalıştıranlar 2 yıl süreyle işveren priminden muaf olacak. Devlet prim borcu bulunmayan işverenlere ayrıca yüzde 5 prim teşviki uyguluyor.

Genç ve kadın istihdamında teşvik süresi 24 ay olacak

1 ay gündelikçi çalıştıranların brüt asgari ücret üzerinden 414.5 lira prim ödemesi gerekiyor. Eğer sadece yüzde 5 prim teşvikinden yararlanılırsa bu rakam 354.4 liraya inecek. Kadın ve genç istihdamı teşvikinden yararlanılması durumunda ise ödenecek prim tutarı 168.21 liraya düşecek. Genç ve kadın istihdamı kapsamında sağlanan teşvik 24 ay sürecek.

Haberin Devamı