Gazete Vatan Logo

Hafta tatili yapamayan işçi dava açarsa bu günlerin ücretini alabilir mi?

Hafta tatili işçinin kanunca tanımlanan haklarının başında gelir. İşçiler haftada en az 24 saat dinlendirilmelidir ve bu haktan ne kendilerinin ne de işverenin vazgeçmesi mümkün değildir. Peki izin yapmadan uzun süreler çalışan, hafta tatili olmadan iş görmeye devam eden işçiler dava açıp çalıştıkları günlerin ücretini talep edebilir mi? İşte merak edilen sorunun yanıtı.

Hafta tatili yapamayan işçi dava açarsa bu günlerin ücretini alabilir mi?

İş Kanunu'na göre işçi haftada en az bir gün dinlendirilmelidir. Bu haktan işçinin kendi rızası ile bile vazgeçmesi mümkün değildir. Eğer işçi hafta tatili olmadan çalışırsa bu günlerin ücretini zamlı olarak almalıdır. Peki hem tatilsiz çalışan hem de bu sebeple kendisine maaşına ek ödeme yapılmayan işçi dava açarsa ne olur?

İŞÇİ HAFTA TATİLİNDE ÇALIŞTIRILIRSA DAVA AÇABİLİR Mİ?

Tatil gününden önceki günlerin tamamında çalışan işçi 24 saatlik hafta tatiline hak kazanır. İşçinin hafta tatilinin işveren tarafından kullandırılmaması yasal değildir. Bu durum yasaklanmış olsa bile bir şekilde hafta tatili yapmadan çalışan işçinin ücreti ödenmelidir.

İşçi bu alacaklarını alamamış işe işverene dava açabilir. Bu alacaklar 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Dava açan işçi,eğer hafta tatillerinde çalıştırılmış ve fazla ücret alamamış ise geriye dönük 5 yıllık hafta tatili ücretini işverenden alabilir.