Gazete Vatan Logo

Hafriyat indirimi

Bağdat Caddesi’nde dönüşümün yarattığı rüzgar artık tersten esiyor. Hafriyat kamyonları, gürültü ve arz fazlası nedeniyle fiyatlar gerilemeye başladı. Konut kiraları da yüzde 30 düştü

Hafriyat indirimi

İstanbul’un en gözde caddelerinden Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm indirimi yaşanıyor. İlk dönemlerde yenilenen binalar fiyatları 3 kata kadar yükseltse de caddenin her köşesinde devam eden inşaatlar, dönüşümü bölge halkı için ‘çile’ye dönüştürdü. Hafriyat kamyonlarının trafiği, inşaat gürültüsü ve artan arz Bağdat Caddesi’nde rüzgarı tersten estirmeye başladı. Ancak durgunluk yaşanan Bağdat Caddesi’nde fiyat düşüşleri, konut ve ticari alanlara olan talebi arttırdı.

Coldwell Banker’in Türkiye’deki Profesyonel Lüks Konut Uzmanı ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ayşe Fügen Arda, Bağdat Caddesi’nin son yıllarda kentsel dönüşüm ile birlikte hem metrekare fiyatlarının 3 kat artması hem de inşaat süreçlerinin devam etmesi sebebiyle durgunluk yaşadığını belirtti. Arda, “Kentsel dönüşümün yoğun yaşandığı Bağdat Caddesi’nde, inşaatlardan dolayı iş makineleri, kamyonlar, gürültü ve kirlilik derken bir zamanlar ev almak isteyenler, başka bölgelere gitmeye başladı. Bu gidişin ana nedenlerinden biri inşaatların yarattığı kirlilik ikincisi de kentsel dönüşüm etkisiyle aşırı yükselen konut fiyatlarıdır. Ancak son aylarda kentsel dönüşüm, satılmayan daireler nedeniyle oldukça yavaşladı ve bu da Bağdat Caddesi’nin eski günlerine dönmesine olanak sağladı” dedi.

Haberin Devamı

Şantiye devri

Müteahhitlerin artık Bağdat Caddesi’nde proje almadığını dile getiren Arda, sözlerine şöyle devam etti: “Bir çok müteahhit şantiyelerini devretmeye çalışıyor. Bölgede 100’den fazla proje yarım kalmış durumda. Müteahhitler satış yapabilmek için ciddi oranlarda gizli indirimler yapıyor. Dairelerini satamayan mal sahipleri kiralamaya dönüyor. Bu durum da kiralarda yüzde 30 düşüş yaşanmasını sağlıyor. 2 yıl önce yüksek fiyatlarla dairelerini kiralayan mal sahipleri, artış yapamıyor.”

34.4 yıl ile amortide dipte

İstanbul’daki kentsel dönüşüm, konut sektöründeki dinamikleri değiştirmeye başladı. İstanbul’da kentsel dönüşümün en yoğun yapıldığı bölgelerde ortaya çıkan yeni konut arzı, fiyatları dalgalandırırken konutların amorti süresini de vurdu. Son dönemde arz fazlası ve inşaat yoğunluğuyla gündemde olan Bağdat Caddesi, 34.4 yıl ile İstanbul’da konut yatırımının en geç geri döndüğü yer oldu. Kentsel dönüşümün pilot bölgesi olan Fikirtepe’de de durum farklı değil. Fikirtepe, 31.6 yıl ile geri dönüş süresinde sondan ikinci sırada yer aldı. Kadıköy’ün dönüşüm yoğun ilçelerini, 30.1 yıl ile İstinye-Tarabya bölgesi izledi.

Haberin Devamı