Gazete Vatan Logo

Hafıza, dikkat ve muhakemede de zayıflar

Hafıza, dikkat ve muhakemede de zayıflar

Pluslevel Gelişim Akademileri’nin araştırmasına göre 9-18 yaş arasındaki öğrencilerin hafıza, dikkat ve muhakemede yetersiz oldukları ortaya çıktı.

Pluslevel Gelişim Akademileri tarafından IQup metodu kullanılarak yapılan araştırmada kullanılan bilimsel testlere göre öğrenciler hafıza, dikkat ve zekâlarının sadece yüzde 50’sini kullanabiliyor. Araştırmada ayrıca Türkiye’nin 7 bölgesindeki 9-18 yaş arasındaki öğrencilerin sözel dikkat ve muhakeme algıları da ölçüldü.



Türkiye’ye hafıza ve beyin kavramını öğreten isimlerden ‘dünya hafıza şampiyonu’ Melik Duyar, araştırmanın çarpıcı sonuçlarını şöyle yorumladı: “Her öğrencinin algılaması ve tercihi farklıdır. Bazılarımız görsellikte bazılarımız yaparak öğrenmekte ya da sayısalda iyiyizdir. Bir öğrenci gördüğünü daha iyi anlarken diğeri okuyarak anlıyordur. Beynin en çok kullanılan bölgesinde gördüğümüz resimler bir şablon haline dönüşür. O şablon dışında başka birşey oluşmaz.

Üniversite sınavları

Beynin sol yarım küresi sözel bilgi içindir. Sağ tarafında ise sayılar vardır. Türkiye, beyninin sol yarım kütlesini daha dominant kullanıyor. Bir insanın beyninin sağ tarafını kullanmaması demek tanıdığınız bir kişiyi fotoğrafa baktığınızda onu hatırlayamamanız demektir. Üniversite sınavlarımız çocukları sözel ve sayısal olarak ayırıyor. Beynin sol yarım kütlesi matematik ve sorularla sağ yarım kütlesi kelimelerle uğraşıyor. Ancak eğitim sistemimiz sol dominant bir eğitim sistemi. Böyle olunca da öğrenciler sayısal hafızaya yüklenmek zorunda bırakılıyor. Üniversite sınavını kazanmak için beynin soluna çalışıyoruz. Beynin sağ tarafını kullanmak bize avantaj sağlar ama farkında değiliz. Sözel hafızayı kullanırsanız yürüyen bir beyni koşturmuş olursunuz. Türk eğitim sisteminde beynin sağ tarafını uyaracak yöntem ve metotlar yok. Böyle olunca da öğrenciler ortaya yeni bir şey çıkaramıyor, merak edemiyor, hayal kuramıyor.”

Haberin Devamı