Gazete Vatan Logo

Hafifleten smoothieler

Smoothilerin kilo vermek isteyenlerce korkmadan tüketilebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Şanlı Ak hafifleten tarifler verdi.

Hafifleten smoothieler

Diyet ve beslenme konusunda her gün yeni bir yöntemle karşılaşıyoruz. Birçok insan kilo vermek istemesine rağmen ya kilo veremiyor ya da verdiği kiloları geri alıyor. Bu kısır döngü sürüp gidiyor. İşte bu noktada Beslenme ve Diyet Uzmanı Yard. Doç. Dr. Gamze Şanlı Ak, klasik diyet kitaplarına bir yenisini eklemektense; farklılık ve farkındalık yaratacak, tariflerin keyifle uygulanacak, herkes tarafından okunabilecek, her gün içinden bir tarifi uygulanması mümkün olan “Fit Smoothie” adlı kitabı hazırlamış. Smoothielerin, kilo verme ve diyet programlarını desteklediğini belirten Şanlı Ak, “Sebze meyve, sağlıklı yağlar, kompleks tahıllar içeren smoothileri tam bir süper besin olarak karşınıza çıkarıyorum” diyor.

Meyve suları çabuk acıktırır smoothieler tokluk sağlar

Meyve-sebze sularında posası atılır yani lif bulunmaz sadece şeker bulunur. Bu da kan şekeri dengesini negatif etkiler. Çabuk acıktırır, tokluğu desteklemez. Egzersiz yaparken meyve-sebze suları/juicing tercih ederseniz, ihtiyacınız olan protein ve karbonhidrat dengesini sağlayamaz.

Haberin Devamı

Smoothie ise çeşitli malzemelerin pürüzsüz kıvama gelene kadar blend (karıştırma işlemi) edilmesi ile elde edilen içecek. Her mevsim rahatlıkla tüketilebilir. Genel olarak sebze, meyve, sağlıklı yağlar, kompleks tahıllar ve lezzetlendiriciler gibi bileşenlerden oluşur. Meyveler ve sebzeler blend edildiği için tüm posası içerisinde kalır. Dolayısıyla hem kan şekeri dengesi sağlanır hem de lif alımı ile birlikte sindirim sistemine destek olur, uzun süre tokluk sağlar.

Kilo vermeyi destekler

- Kilo verme/diyet programlarını destekler. Daha çok lif alımı sağlayarak, bağırsak sağlığına yardımcı olur.

- Diyet yapanlar için özellikle ara öğünler yerine ana öğün olarak kullanması daha uygundur.

- Yeşil smoothieler, kan damarlarının genişlemesine yardımcı ve kan basıncını azaltıcı etki gösteren nitrattan zengindir.

- Renkli sebze ve meyvelerden oluşan smoothieler ise lif alımını artırarak, daha fazla antioksidan alıp ışıldamanıza yardımcı olur.

Haberin Devamı

- Yoğun çalışanlar, yemek yapmayı sevmeyenler, pratik ama aynı zamanda besleyici ve lezzetli seçenekler arayanlar için zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

- Öğlen pizza, hamburger gibi fastfood siparişi yerine hem karın doyurucu hem de öğleden sonrası için sizi enerjik tutacak bir smoothie ile diyetinizi bozmanın önüne geçebilirsiniz.

- Gününüz hep dışarıda geçiyorsa, sabahtan ya da geceden hazırladığınız lezzetli smoothieler yanınızda kurtarıcınız olur.

Metabolizma ateşleyici

216 kalori

Malzemeler

- 1 avuç kereviz yaprağı

- 1 orta boy mor havuç

- 1/2 donmuş mango

- 1 tatlı kaşığı kök taze zencefil

- 1/2 limon (lime/misket limonu)

- 1/4 acı biber (jalopene)

- 1 tatlı kaşığı susam

- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt

Süslemek için

- 1 ince dilim yıldız meyvesi/karambola

- 1-2 ince dilim mango

- 3 yemek kaşığı

Yapılışı

Smoothie yapımı için mor havuç hariç tüm malzemeleri blandera veya mutfak robotuna aktarın. Yarısını ayırıp mor havucu da ekleyip tekrar blanderdan geçirin. Kıvamlı hale gelene kadar karıştırın ve üzerine süsleyin.

Haberin Devamı

Acı biberde bulunan kapsaisin adlı madde ile metabolizmanız gün içinde yüzde 23 daha hızlı çalışacaktır.

De-toksin

237 kalori

Malzemeler

- 10 yaprak ıspanak

- 1 çay bardağı donmuş yabanmersini

- 10 adet çiğ badem

- 1 yemek kaşığı haşlanmış kinoa

- 1/2 çay kaşığı toz zencefil

- 1/2 çay kaşığı toz zerdeçal

- 1 top karabiber

- 1 dal taze nane

- 200 ml bardak su

Süslemek için

- 10 adet taze karadut

- 1 dal frenk üzümü

Yapılışı

Smoothie yapımı için karadut hariç bütün malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hale gelene dek karıştırın ve yarısını ayırın. Karadutları ezin, smoothie karışımının ara katına koyun ve üzerini süsleyin.

Zerdeçal, özellikle inflamasyonu (iltihap) önleyici etki gösterir. İçeriğinde bulunan kurkumin adlı madde kansere karşı koruyucu etki gösteren çok güçlü bir antioksidandır. Kurkumin sayesinde yağ sentezini azaltarak zayıflamayı destekler, toksin atıcı etki yaratır.

Bronzlaştırıcı

155 kalori

Malzemeler

- 1 ince dilim haşlanmış balkabağı

- 1 orta boy havuç

Haberin Devamı

- 1/2 orta boy Trabzon hurması

- 1 çay kaşığı muskat(rendelenmiş)

- 1 tatlı kaşığı ham kakao (şekersiz)

- 1 tatlı kaşığı hindistancevizi rendesi

- 100 ml badem sütü (şekersiz)

Süslemek için

- 1 çay kaşığı kakao nibi

- 1-2 ince dilim salatalık

Yapılışı

Smoothie yapımı için tüm malzemeleri blendera veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hale gelene dek karıştırın ve üzerini süsleyin.

Balkabağı, güçlü bir antioksidan olan beta-karoten içerir ve bağışıklık sistemini destekler. Yaşlanma karşıtı etki gösterir. Turuncu meyve-sebzelerin fazla tüketimi içeriğindeki karotenoidler dolayısıyla cildinizin turuncumsu renk almasını sağlar.

Yazın tadı

196 kalori

Malzemeler

- 1 ince dilim donmuş kavun (200 gr)

- 1 orta boy havuç

- 10 adet çiğ kaju

- 1 çay kaşığı keten tohumu

- 1 çay kaşığı tarçın

- 1 çay kaşığı bal

- 150 ml laktozsuz süt

- 3-4 adet buz

Süslemek için

- 6 adet donmuş böğürtlen

Yapılışı

Somoothie yapımı için tüm malzemeleri blender’a veya mutfak robotuna aktarın. Kıvamlı hale gelene dek karıştırın ve üzerini süsleyin.

Ketentohumu, sindirim sistemini düzer ve uzun süre tokluk hissi sağlayarak kilo verme sürecini hızlandırır, kötü kolesterolü düşürür, kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Menopoz döneminde yaşanan karın-bel bölgesindeki yağlanmayı önler.