Gazete Vatan Logo

Hafif ticari araçlar yaralarını saracak!

4’üncü COMVEX Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı bugün başlıyor

Hafif ticari araçlar yaralarını saracak!

4’üncü COMVEX Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı bugün TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlıyor. Şirketler, hafif ticari araç segmentine moral verecek.

2 yılda bir düzenlenen COMVEX Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı, 14 Kasım’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açacak. 17 Kasım’a kadar sürecek fuara otomotiv üreticileri ve tedarikçiler olmak üzere toplam 125 şirket katılacak. Organizasyonda markalar yeni modellerini sergileyerek, hafif ticari araç segmentinde yaşanan daralmayı bir nebze olsun önlemeye çalışacak. Bu yılın 10 ayında otomotiv pazarında hafif ticari araçların payı son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 22.1’e geriledi. Hafif ticarideki ithal araç oranı yüzde 48.17 seviyesine yükseldi. Son 10 yıllık dönemde en yüksek seviyeye yüzde 40.03 ile 2006’da ulaşan otomotiv pazarındaki hafif ticari araçların payı, en düşük seviyeyi yüzde 28.48 ile 2012’de görmüştü.

Türkiye için ticari araçların önemi

- Türkiye otomotiv sanayi, öncü sektör olarak son 5 yıldır ihracatta liderliğini sürdürüyor.

- Yüksek üretim kapasitesi ile hafif ticari araç üretiminde Avrupa birincisi.

- Otobüs üretiminde Avrupa ikincisi.

- 3.5 ton ve üstü ticari araç pazarında Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra Avrupa’da 4’üncü büyük pazar.

- Orta ve yüksek teknolojili üretimde Avrasya’nın üretim merkezi.

- Ar-Ge projelerinin büyük bir bölümü otomotiv ve yan sanayi tarafından gerçekleştiriliyor.

Satışlar 10 yılın dibinde

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, hafif ticari araçların büyük kan kaybına uğradığını belirterek, “İç talebi daraltan ve kullanıcıları olumsuz etkileyen uygulamalar sonucunda hafif ticarinin pazar payı eridi. Son 10 yıla baktığımızda toplam pazar yüzde 30, otomobil satışları yüzde 57 büyüdü. Hafif ticaride satışlar son 10 yılın en düşük seviyesine indi” dedi.

Ford’un 4 yeni bebeği ilk kez vitrine çıkıyor

Ford Otosan, 1 milyar doların üzerinde yatırımla ortaya çıkan yeni ticari araçlarını ilk kez tüketicilerle buluşturmaya hazırlanıyor. Şirket, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek 4. Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı’nda 4 yeni modelinin Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek. Ford Otosan, 2014’te yollara çıkacak yeni Transit ve B segment hafif ticari aracı Courier, yeni Connect ile 1+5 oturma düzenine sahip Ford Cargo 1832 Çift Kabin modelini tüketicilerle buluşturacak.


Tüm ürün gamı yenileniyor

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, fuar ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “Fuarda sergilediğimiz ve 2014’te piyasaya sunacağımız yeni modellerimizle birlikte Ford Otosan, ‘Türkiye’nin Ticari Gücü’ olacak. 2013 Yılının Uluslararası Hafif Ticari Aracı seçilen Transit Custom’ı ve Tourneo Custom’ı geçen yıl piyasaya sunmuştuk. 2014’te Yeniköy fabrikamızda üretilecek Transit Courier ve Tourneo Courier’de yollarda olacak. Kocaeli tesisinde üreteceğimiz yeni Transit de 2014’te dünyada satışa sunulacak. Önümüzdeki yıl tüm ticari araç ürün gamımızı yenilemiş olacağız.”



Mercedes 26 yeni modelini sergiliyor

Mercedes-Benz Türk, COMVEX 2013 Fuarı’nda adeta gövde gösterisi yapacak. Şirket, 3 farklı ürün grubuyla yaklaşık 26 modelini ziyaretçilerle buluşturacak.
3 bin 225 metrekarelik standda sergilecek modeller arasında kamyon ürün grubundan Atego, Axor ve Actros, hafif ticari segmentinden Sprinter ve Vito, otobüs tarafından Tourismo, Travego, Conecto Solo ve Setra bulunuyor.

Sergilenen bu modellerin yanı sıra ziyaretçiler, Mercedes-Benz ikinci el ürünleri ve Mercedes-Benz Finansal Hizmetler’in sunduğu hizmet ve kampanyalar hakkında kurulan özel standlar üzerinden bilgi edinebilecek.

Yeni Kangoo’ya geri görüş kamerası

Renault, geniş tüketici kitlesine hitap eden, farklı ihtiyaçlara cevap veren minivan, panelvan, minibüs ve kamyonet modellerini COMVEX’te sergiliyor.
Renault standında; Kangoo Multix, Kangoo Express Maxi, Kangoo Express Maxi Frigo, Trafic Van, Trafic Multix veTrafic 8+1, Master 13+1 Minibüs, Master 16+1 Minibüs, Master 19+1 Otobüs, Master Kamyonet, Master çift kabin kamyonet, Master monopan kasa, Master panelvan ve Master panelvan frigo ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Makyaj geçiren Kangoo modeli, markanın fuardaki en iddialı modelllerinden biri olacak. Kangoo’da yer alan dCi 90, 100 kilometrede ortalama 4.3 litre yakıt harcıyor. Yeni Renault Kangoo’da ekranı sürücü güneşliğine entegre edilmiş olan bir geri görüş kamerası ile kayar arka tavan da mevcut.

Haberin Devamı