Gazete Vatan Logo

HADEP kapatıldı

1. Anayasa Mahkemesi Başkanı 'PKK'ya yardım ve destek' gerekçesiyle aldıkları kararı açıkladı. 2. Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu, hemen 'yedek parti' hakkında sahtecilikten kapatma davası açtı

Anayasa Mahkemesi Halkın Demokrasi Partisi'ni (HADEP) "PKK'ya yardım ve destek sağladığı" gerekçesiyle kapattı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, 29 Ocak 1999'da eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'ın açtığı kapatma davasıyla ilgili kararı dün açıkladı. Karar şöyle:

"HADEP'in kimi eylemleri yanında PKK isimli terör örgütüne yardım ve destek de sağlayarak devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği anlaşıldığından, anayasanın 68. ve 69. maddeleriyle Siyasi Partiler Yasası'nın 101. ve 103. maddeleri gereğince temelli kapatılmasına karar verilmiştir." Bumin, bir gazetecinin anayasada ve SPY'de yapılan değişikliklerle parti kapatmalarının zorlaştırıldığını hatırlatarak oybirliğiyle karar alınmasını nasıl değerlendirdiğim sorması üzerine şöyle konuştu:

"Dosyadaki mevcut belgeler, adı geçenlerin terör örgütlerine fiilen yardım ve destek sağladığını kanıtlar niteliktedir. Tamamına yakın kısmının verilmiş, Af Yasası ile ertelenmiş ya da onunla kesinleşmiş mahkûmiyet kararları var. Burada sadece söz değil, eylem var ve üstelik de teröre destek verme eylemi var." Bumin, kapatma kararı verilirken AİHM kararlarının dikkate alınıp alınmadığı sorusu üzerine "Bütün kararları, gerekçeleri, daha önce verdiğimiz kararları değerlendirerek AİHM kararı paralelinde karar verdiğimizi düşünüyoruz" dedi.


DEHAP da sırada
Anayasa Mahkemesi'nin HADEP kararını açıklamasının hemen ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, DEHAP hakkında kapatma davası açtı. Kanadoğlu, DEHAP'ın, sahte belgelerle Yargıtay Başsavcılığı ve YSK'yı aldatarak seçime girmesinin "hukuk kurumlarına olan güvenin sarsılmasına ve devletin demokratik yapısına karşı kuşku duyulmasına neden olduğunu" ifade etti.
Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamede, 3 Kasım seçimi öncesinde DEHAP yöneticilerinin 63 ilde örgütlü olduklarına dair Yargıtay Başsavlığı'na belge gönderdiklerini bildirdi.

Hukuka karşı hile
Basında yer alan DEHAP'ın seçime katılacak yeterlilikte örgütlenmesi olmadığına ilişkin bir haber üzerine Emniyet tarafından yapılan araştırmada partinin sadece 3 ilde örgütlü olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Kanadoğlu, bunun üzerine DEHAP yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Kanadoğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın parti yöneticileri hakkında "resmi belgede sahtecilik" suçundan dava açtığını bildirdi. Yasanın seçime katılabilmek için en az 41 ilde örgütlenme şartı aradığını belirten Kanadoğlu, DEHAP'ın yasal olanağı olmadığı halde 1999 ve 2002'de seçimlere katıldığını söyledi. Kanadoğlu, DEHAP'ın bu ilkelere aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla Anayasa'nın 68 ve 69. maddeleri ile SPY'nin 101 ve 103. maddeleri uyarınca temelli kapatılmasını istedi.

Haberin Devamı