Gazete Vatan Logo

Hackerlar'ın en büyük darbesi Erzincan'da olmuş

Erzincan'da gerçekleşen boru hattı patlamasının nedeni hackerlar çıktı.

Hackerlar'ın en büyük darbesi Erzincan'da olmuş

5 Ağustos 2008’de Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattındaki 1,768 kilometrelik hat üzerinde Erzincan’ın Refahiye ilçesi yakınlarında bir patlama meydana gelmiş, Türk makamların sabotajdan şüphelenmesi ile PKK saldırıyı üstlenmişti. Araştırma sonucunda ise patlamanın nedenin teknik arızadan kaynaklandığı belirtilmişti. Ancak yeni gelen bilgilere göre bu patlama bir siber saldırı sonucunda gerçekleşti.

Bloomberg haber sitesi, ismini açıklamadığı dört farklı Batılı kaynağa dayanarak patlamanın sebebinin sofistike bir siber saldırısı olduğunu iddia etti.

İddiaya göre, 1,678 kilometrelik hattın her santimi ve içerisindeki bütün hareketler sensör ve kameralarla kontrol ediliyordu ve bir metre çapındaki boru hattı yeraltına gömülüydü. 5 Ağustos’ta 23.00 sularında patlama gerçekleşti ancak bu patlama alarmın devre dışı bırakılması ile bir görevli tarafından 40 dakika sonra fark edildi. Dünyanın en güvenli boru hattının alarmının çalmaması oldukça garipti ve araştırma sonucunda sisteme dışarıdan giriş olduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

Hackerlar alarmları kapatmış, iletişim sistemlerini kesmiş ve ham petrol üzerindeki, normalde kontrol altında tutulan basıncı yükseltmişti. Uydulara bile akışının kesilmesi kuvvetle bir ‘jamming’ faaliyetini gösteriyordu.

Ağa güvenlik kameraları üzerinden girmişti. hackerlar Windows işletim sisteminde çalışan ve alarmları yöneten bir bilgisayara virüs yerleştirilmişti. Böylece istediklere yere girip işlem yapabiliyorlardı.

Ayrıca patlama anı ile birlikte 60 saatlik güvenlik kamera kayıtları hackerlar tarafından silinerek yok edildi. Eldeki tek delil aynı ağa bağlı tek bir kızılötesi kameranın patlamadan günler önce boru hattının yanında ellerinde laptoplarla yürüyen iki kişinin görüntüsünü kaydetmesi oldu.

Boru hattı ancak üç hafta sonra açılabildi ve bu saldırı sonucunda 30 bin varilden fazla petrol çevreye saçıldı.Türkiye günde 500 bin dolar, BP ve ortakları günde 5 milyon dolardan fazla zarara uğradı. Azerbaycan, ihracatta 1 milyar dolardan fazla para kaybetti.

O zamandan sonra araştırmaya devam eden 4 kişi, Bloomberg’e adının açıklanmaması şartıyla konuştu. Adı açıklanmayan kaynakların iddialarını üçü halen görevde olan ve biri emekli üst düzey ABD’li yetkili kişiler bu iddiayı doğruladı.

Haberin Devamı


KAYNAK : Teknolojioku.com - Hackerlar'ın en büyük darbesi Erzincan'da olmuş

Play Station 4 incelemesi