Gazete Vatan Logo

Hacker’a 209 milyon dolar fidye ödendi!

ABD’de fidye yazılım mağdurlarının bu yılın ilk çeyreğinde ödedikleri miktar 209 milyon dolara yükseldi. Bu rakam 2015 yılının tamamında sadece 24 milyon dolar seviyesindeydi.

Hacker’a 209 milyon dolar fidye ödendi!

FBI’ın yayınladığı rapora göre ABD’de fidye yazılım mağdurlarının bu yılın ilk çeyreğinde ödedikleri miktar 209 milyon dolara yükseldi. Bu rakam 2015 yılının tamamında 24 milyon dolar seviyesindeydi. Siber güvenlik çözümlerinde dünyanın önde gelen şirketlerinden Fortinet, FortiGuard Labs Ar-Ge takımının her gün yeni bir fidye yazılım saldırısı tespit ettiğini duyurdu. Fortinet Bölge Direktörü Derya Aksoy, zararlı yazılımların zamanla evrimleştiğini ve fidye yazılım saldırılarının bilgisayarlardan akıllı cihazlara sıçramasının da bu evrimin doğal bir sonucu olduğunu belirterek, “SamSam ve ZCryptor benzeri yazılımları artık ağlar içerisinde de görüyoruz. Bu zararlı yazılımlar bir solucan gibi davranarak en yakındaki ağlara bulaşıyor” dedi.

Hepsi olmasa da bazı mağdurların bu yazılımlar ile fidye isteyenlere ödeme yapmasının da bu saldırıların artışının bir diğer nedeni olduğunu anlatan Aksoy, bu yazılımları yazan saldırganların artık bir şirket gibi çalışarak gelen fidyelerin belli bir kısmını Ar-Ge çalışmalarına aktardığını da vurguladı.

Haberin Devamı

Karşı önlem alıyor

DERYA Aksoy, verdikleri hizmetler hakkında şu bilgileri verdi: “Bazı yöntemler ile düzenli bir şekilde verilerinizi yedekleyebileceğiniz gibi bazı yöntemler ile bu yedekleri ana cihazınızdan ayrı internet bağlantısı olmayan bir cihaza da yedekleyebilirsiniz. Fortinet’in sunduğu güvenlik çözümleri kullanılarak koruma sağlanabilir. Fortinet olarak bu tarz saldırılara karşı araştırma ve geliştirme yapamaya devam ediyoruz. Saldırılarla mücadelede yeni yaklaşımlar geliştiriyoruz, geliştirdiğimiz bu çözümlerle karşı önlem alıyoruz.”