Gazete Vatan Logo

Hacizli çocuklar

Kastamonu’da boşanan çiftin çocuklarının velayeti babalarına verildi. Yavrularını göremeyen anne, şikayetçi olunca çocuklara haciz geldi.

Hacizli çocuklar

Kastamonu’nun Hanönü ilçesi Vakıfgeymene Mahallesi’nde oturan Kemal Erkan, 8 yıl önce Taşköprü ilçesinden evlilik yaptı. Bu evlilikten Aybüke (7) ve Ali (6) isimli iki çocukları olan çift daha sonra anlaşmazlıklar sebebiyle boşanmaya karar verdi. Mahkeme çocukların velayetini baba Kemal Erkan’a verirken, annenin her ayın 1. ve 3. haftaları Cumartesi ile Pazar günü çocuklarını görmesi, her yıl Temmuz ayı boyunca bir ay annelerinde kalmasına kararı verildi. Ancak çocuklar gitmek istemeyince babaları Temmuz ayında göndermedi. Ancak çocukları ile görüşmek isteyen anne şikayetçi olunca, babanın evine polis ve haciz memurları geldi. Gitmek istemeyen çocukların feryatları ise yürekleri dağladı.

Anne gelmedi

Temmuz ayı boyunca annesinde kalacak olan çocukları, annelerinin almak için bile gelmediğini anlatan Kemal Erkan şunları söyledi: Çocukları almak için polislerle birlikte bilirkişi, icra memuru ve polisler evimize geldi. Çocuklar ayrılmak istemiyorlar. Fakat ortada mahkeme kararı var. Çocukların psikolojileri bozuluyor. Bu nasıl adalet, bu nasıl annelik, hiç olmazsa anneleri de gelseydi de birlikte gitselerdi.

Haberin Devamı

Düzenleme yolda

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Kanun Tasarısı’na göre; boşanmış çiftlerin çocuklarının icra dairesi aracılığıyla teslimine son verilecek. Boşanma gerçekleştiğinde çocukla ilişki kurulması icra dairesi marifetiyle gerçekleşirken yeni düzenlemeyle çocuk teslimi için çocuk teslim merkezleri kurulacak. Çocuğu göstermemek velayetin değiştirilmesi sebebi olacak, çocuğu göstermeyen taraf eğer nafaka alacaklısı ise geçici olarak nafakası kesilecek. Eğer göstermeyen taraf göstermemekte ısrar ederse, çocuğu göstermeyen taraf hapsen tazyik edilecek. Şimdiki düzenlemede ise, çocuk velayeti olmayan anne veya babaya ’haciz tutanağı’ ile teslim ediliyor ve tutanaktaki borç miktarı kısmına ’Çocuk teslimi’ ifadesi yazılıyor. Ama bunun için İcra Müdürlüğü’ne velayeti olmayan anne veya baba her sefer için yolluk, araç ve uzman ücreti olarak 500 TL yatırması gerekiyor.
MURAT ÇELİK
Haczedilen çocuklar erken seçim kurbanı
Tarih 9 Nisan 2018…
Bakanlar Kurulu’nun gündemindeki konulardan biri ‘Mağdur Hakları Yasa Taslağı’. Adalet Bakanlığı Kurul’a sunumunu yapıyor ve kanun taslağı bakanların imzasına açıldı. İmzalar tamamlandığında yasa tasarısı olarak Meclis’e gönderilmek üzere… Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, toplantı sonrası, “Tasarı önümüzdeki günlerde Parlamento’ya sevk edilecektir” dedi. Başbakan yardımcısı böyle dedi ama o tasarı Meclis’e sevk edilemedi. Mağdur Hakları Kanunu’nun yasa tasarısına bile dönüşemeden, taslak halinde halen bakanlar kurulunda bekliyor olmasının sebebi ‘erken seçim’. Tasarının imzaya açıldığı 9 Nisan’dan sadece 9 gün sonra, 18 Nisan 2018’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla, 24 Haziran’da erken seçimlerin yapılacağı kesinleşti.
Çocuklar öncelenecek ama ne zaman?
Ayrılan eşlerin yaşadığı anlaşmazlıkların mağduru olan çocukların travma yaşamasına sebep olan durumları ortadan kaldıracak uygulamalar da ‘Mağdur Hakları Kanunu’nda yer alacak.
Bakanlar Kurulu’nda beklemekte olan taslağın 16’ıncı maddesi ‘Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair hizmetler’i düzenliyor. 10 fıkradan oluşan bu maddede, çocuğun velayetini elinde bulunduran taraf ile ayrıldığı eşi arasındaki anlaşmazlıkların, çocuk mağdur olmadan çözüme kavuşturulması hedefleniyor.
Erken seçim yapıldı. Yeni hükümet 9 Temmuz 2018 Pazartesi akşamı açıklanacak. Yasa taslağı, göreve başlayacak yeni bakanlar kurulunda yeniden imzaya açılacak. İmzalar tamamlandıktan sonra da kanun tasarısı olarak Meclis’e gönderilecek. Mağdur Hakları Kanunu Tasarısı’nın yeni yasama dönemine başlayan Parlamento’nun gündemine ne zaman geleceği henüz bilinmiyor. Mahkemenin boşanmada verdiği görüşme gün ve saatlerinde anne ya da babasının yanına bilirkişi ve polislerin eşlik ettiği haciz memurları tarafından alınarak götürülen çocukların yaşadığı mağduriyet görünen o ki bir süre daha devam edecek.

Haberin Devamı