Gazete Vatan Logo

Hacı adaylarına kameralı takip

Hac ibadetlerinin yapılacağı, 19-24 Ağustos tarihlerine rastlayan dönemde, dünyanın dört bir yanından gelen 2 milyon hacı adayı için güvenlik tedbirleri en üst düzeyde olacak

Hacı adaylarına kameralı takip

Mekke-i Mükerreme’de Haremi Şerif’in içindeki “Kalabalıkların Yönetimi Operasyon Odası” merkezinde, hacıların kitlesel yönelişlerinin izlendiği dev ekranlar, iletişim araçlarının yanı sıra bunları an be an takip eden güvenlik birimleri dikkati çekiyor. Suudi Arabistan Hac, Umre ve Olağanüstü Güvenlik Gücü Müdürü Tümgeneral Muhammed bin Vasıl el-Ahmedi, hacda kalabalıkların yönetiminin çok müstesna bir görev olduğunu, bunun dünyada başka örneğinin bulunmadığını söyledi. Odası hakkında bilgi veren Ahmedi, “Burada her türlü olağanüstü duruma karşı hazır ve herhangi bir tehlikeyi bertaraf etme konusunda da eğitimli ekipler mevcut. Ekipler, Kabe-i Muazzama’nın ve kutsal mekanların muhtelif yerlerinde konuşlanmış, gelişmeleri 24 saat esasına göre merkezle paylaşıyor” dedi.

Mescid-i Haram’ın güvenliğinden sorumlu Özel Güçler Komutanı Tümgeneral Abdullah bin Muhammed el-Useymin ise birliklerin kapılardan giriş çıkışları gözetim altında tuttuğunu aktardı. Abdullah, yoğunluk zamanında, Mescid-i Haram’a giriş çıkışlardaki kalabalığın farklı kapılara dağıtılarak izdihamın önüne geçildiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Binlerce kamera

Komuta Kontrol Merkezi’nden Binbaşı Yusuf Meshal es-Subeyni de şeytan taşlamak için geçilen Cemerat Köprüsü’ndeki hacı adaylarının sayılarının devamlı şekilde gözlemlendiğini kaydetti. Mekke-i Mükerreme’de bulunan Komuta ve Kontrol Merkezi’nden binlerce kamera aracılığıyla Mina’da toplanan hacı adayları kontrol ediliyor. Güvenlik Operasyonları Ulusal Merkezi Müdürü Albay Velid Salim Ebu Şeneb bu birimde, kutsal mekanlarda yapılan ihbarların alınması ve sınıflandırılma işleminin yapıldığını ifade ederek, “Her gün 45 bin aramaya karşılık veriyoruz. Bunlardan yüzde 10’u ihbar” ifadesini kullandı. Ebu Şeneb, merkezin, erkekler ve kadınlar için ihbar, ihbarların sevki ve kriz yönetimi olmak üzere 4 ana bölümden oluştuğunu kaydetti. Ebu Şeneb, merkezde, bildirimlerin saniyeler içinde ilgili birimlere iletildiğini söyledi.

Birçok tercüman görev yapıyor
Mekke, Mina, Arafat, Müzdelife gibi yerlerin ekranlardan izlendiği bir kısmın olduğunu belirten Ebu Şeneb, İçişleri Bakanlığından bir ekibin de hac mevsimi boyunca, raporlama işini takip etmek için merkezde bulunduğunu ifade etti. Merkezde kadın hacı adaylarına hitap eden birçok dil bilen son derece profesyonel Suudlu kadınların çalıştığı bir bölüm de bulunuyor. Farklı dillerde mütercimlerin çalıştığı merkezde, trafik kazaları, sivil savunma ve havaalanıyla ilgili gelen ihbarlar anlık “Güvenlik Operasyonları Merkezi”ne aktarılıyor. Sivil, askeri kurumların koordineli hareket ettiği, karşılıklı bilgi paylaşımında bulunduğu merkezde, Kriz ve Afet Planı, Teknik Destek, Kamera Takibi ve İdari İşler bölümü gibi birçok departman daha yer alıyor.

Haberin Devamı