Gazete Vatan Logo

Haberi olmadan servete kondu!

Varlığını unuttuğu bu yatırım sayesinde 4 yıl sonra zengin oldu

Dijital para birimi Bitcoin’a 2009 yılında küçük bir yatırım yapan Norveçli öğrenci, varlığını unuttuğu bu yatırım sayesinde 4 yıl sonra zengin oldu. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Bitcoin, herhangi bir ülkeye ve merkez bankasına bağlı olmayan yeni bir para birimi. Sadece dijital ortamda varolan Bitcoin, 2009 yılında kullanıma girdi. Kristoffer Koch ise o dönemde henüz ünlü ve güçlü olmayan para birimine tesadüfen yatırım yaptı. Şifreleme üzerine tez yazarken internette dijital para birimiyle ile karşılaşan Koch, 24 dolar karşılığında 5 bin Bitcoin satın aldı. Aradan geçen yıllarda böyle bir alışveriş yaptığını unutan öğrenci, Bitcoin’un popülaritesinde büyük sıçrama yaşadığı ve medyada sıkça yer aldığı son dönemde yatırımını hatırladı.

Ancak Koch, hesabını kontrol ettiğinde hafızasının onu yanılttığını düşündü. 24 dolar karşılığı aldığı Bitcoin’ler artık 885 bin dolar ediyordu. Servetinin 5’te 1’ini bozduran Norveçli yatırımcı, bu parayla Oslo’nun lüks bir mahallesinde kendine bir ev satın aldı. “Hiçbir zaman kullanmadığı binbir türlü teknoloji alışverişi yaptığı için” Koch’u sıklıkla “azarlayan” kız arkadaşı ise Norveçli girişimciye bundan sonraki tüm maceralarında destek vereceğini belirtti.


ANONİM OLMAK CEZBEDİYOR

Gittikçe popülaritesi artan ve insanlığın paraya bakışını değiştireceği iddia edilen Bitcoin, kullanıcısının anonim kalmasını sağladığı için yasadışı işlemlerde de sıkça kullanılıyor. Geçen ay, Silk Road isimli internet sitesinde, Bitcoin kullanarak milyonlarca dolarlık uyuşturucu trafiği yürütüldüğü ortaya çıkmıştı. Kuru en fazla 265 dolara çıkan dijital para biriminin şu anki değeri 196 dolar.

ARTIK DÜKKANLAR DA KABUL EDİYOR

Bitcoin satın almak ve bozdurmak için ise bu hizmeti veren internet sitelerine başvurmak gerekiyor. Ancak Bitcoin ile ödeme kabul eden yerlerin sayısı hızla artıyor. Dünyada hesabın Bitcoin ile ödenebildiği ilk yer ise Londra’daki Pembury Tavern isimli mekan olmuştu.

İlk Bitcoin ATM’si

Kanada’da hizmette DÜNYANIN ilk Bitcoin ATM’si Kanada’nın Vancouver kentinde açıldı. Bir kahve dükkanının içersine yerleştirilen ATM, kullanıcıya Bitcoin’leri karşılığında nakit para veriyor. Nakit karşılığında hesaba Bitcoin yatırma servisi de veren makinede günlük işlem limiti ise 3 bin Kanada dolarıyla sınırlandırıldı. 20 bin dolara mal olan ATM’nin benzerleri de yakında Toronto ve Montreal’de de kullanıma açılacak. Makinenin üreticisi Robocoin Kiosk, içlerinde Avustralya, Kenya ve İrlanda’nın da bulunduğu birçok ülkeden talep aldıklarını açıkladı. ATM’lerde güvenlik için el tarayıcısı kullanılıyor.

Haberin Devamı