Gazete Vatan Logo

Ethem’i vuran polise traji-komik ceza!

Ethem’i vuran polise traji-komik ceza!

Gezi Parkı eylemlerinde Ethem Sarısülük’ü vuran Çevik Kuvvet polisi Ahmet Şahbaz’a disiplin soruşturması sonunda sadece 2 yıl kıdem durdurma cezası verildi. Şahbaz hakkında Polis Başmüfettişi tarafından hazırlanan raporda talep edilen idari cezanın Yüksek Disiplin Kurulu’nca onandığı belirtildi. Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğüne göre, “kasten adam öldürme” suçuna “meslekten çıkarma” cezası veriliyor. Tüzüğün “Bir alt ceza verilmesi” başlıklı 15. maddesine göre ise kararın verildiği güne kadar geçmiş hizmetleri olumlu ve sicilleri iyi olan memurlara tüzükte gösterilen cezanın bir derece aşağısı uygulanabiliyor.



‘Takdir de verebilirlerdi’

Şahbaz’a verilen cezayı ağabey Mustafa Sarısülük VATAN’a değerlendirdi: “Zaten iktidar, Gezi eylemleri sırasında polis teşkilatına açık çek vermişti. Başbakan ‘arkanızda ben varım’ demişti. O anlamıyla böyle bir sonucun çıkmasına şaşırmadık. Bu adaletsizlik, hukuksuzluk böyle gittiği sürece sokaktaki insanın halkın polise, emniyete, iktidara güveni gün geçtikçe inancı azalıyor. Bizim zaten kalmamıştı. Yakında bu katiller takdir ve teşekkür belgeleri alırlarsa şaşırmamak lazım.”

Sendika kuranlar meslekten atılmıştı

Sarısülük’ü vuran polise 2 yıl kıdem durdurma geldi. Ancak 9 Kasım 2012’de kurulan ilk polis sendikası Emniyet-Sen’in 7 kurucusu hakkında Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü’nün iki maddesi uyarınca meslekten ihraç kararı verilmişti. Geçen hafta ise emniyet teşkilatında sendikalaşmak için bir süredir mücadele veren Emniyet-Sen’e, Anayasa Mahkemesi vize vermedi. Emniyet-Sen yönetimi konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacak.