Gazete Vatan Logo

CHP 'evet' dedi 'Aygün' hayır!

Tezkere oylaması CHP’yi ikiye böldü

Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda Hükümet’e verilen yetkinin süresi, bir yıl daha uzatıldı. Tezkere, AKP, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Ancak ana muhalefette farklı görüşler dile getirildi

TBMM Genel Kurulu’nda, terörle mücadelede kapsamında, Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin süresi, bir yıl daha uzatıldı.

Genel Kurul’daki tezkere görüşmelerinde tartışmalar yaşandı. BDP, Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerine karşı çıktı. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ise “Sadece sizin grup öneriniz yok, daha sonra görüşeceğiz” dedi. Bunun üzerine BDP’li Sırrı Sakık, “Üç parti savaş için birlik oluşturmuşsunuz” karşılığını verdi.

Uludere yanıtı

MHP adına konuşan Tuğrul Türkeş’in BDP’yi “terör örgütünün legal uzantısı” diye nitelendirmesi iki parti arasında sert tartışmalara neden oldu.

BDP’li Gür’ün CHP’yi ‘iki yüzlü politika izlemekle’ suçlaması üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de Uludere’de ölenlere atıf yaparak, “34 çocuk düşünün Türk olsa, Kürt olsa, Alman olsa ne olur. Üzülmeyen olur mu? Siz CHP’yi Dersim’i bombalamakla suçlayın, Roboski’yi bombalayan AKP’ye ses çıkarmayın” diye konuştu.

“Hükümet iki yüzlü”

CHP adına konuşan Faruk Loğoğlu, hükümetin bir yandan PKK ile pazarlık yaparken, diğer yandan mücadele için tezkere çıkarmasının ikiyüzlülük olduğunu söyledi. AKP adına konuşan Volkan Bozkır, çözüm sürecine vurgu yaparak, “Terör örgütünün silahlı saldırı ve faaliyetlerinin sona erdirilmesine yönelik olarak ülkemizde başlatılan barış süreci örgütün bazı kışkırtıcı açıklamalarına rağmen devam etmektedir” ifadesini kullandı.

“PKK hazırlık yapıyor”

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise PKK’nın kış için hazırlıklara devam ettiğini belirterek, “Hükümetimize verilecek yetki, terörün ortadan kaldırılması için elimizi güçlendirecektir” dedi.

‘Pek çok arkadaşımız katılmıyor’

Konuşmaların ardından yapılan oylamada tezkere kabul edildi. Tezkere görüşmelerine AKP’nin bazı Kürt kökenli milletvekillerinin katılmadıkları iddia edildi. CHP’de ise tezkereyle ilgili farklı seslerin yükselmesi dikkat çekti. CHP’li Hüseyin Aygün, twitter’dan “AKP milliyetçi oyları seçim öncesi garantilemek için Irak’a sınır ötesi harekat tezkeresini bugün tazeliyor, hal böyleyken, Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbaba, Manisa Milletvekilimiz Özgür Özel, Hatay Milletvekilimiz Refik Eryılmaz ve ben başta olmak üzere, grupta pek çok vekil AKP’nin tezkeresine karşı çıkıyoruz” mesajı atarken CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan twitter üzerinden tartıştı. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, ise tezkere kazası yaşadı. Oylama sırasında yanındakilerle sohbette olan Öztürk, daha sonra dalgınlıkla ‘kabul etmeyenler’de el kaldırdı.


Haberin Devamı